Předčasný důchod pro náročné profese? Ministr Jurečka se shodl s odboráři

Na středečním schůzce  ministra Mariana Jurečky s odboráři byly hlavním předmětem důchody i jejich změny v plánované důchodové reformě. "Debatovali jsme i o ocenění mezigenerační solidarity i výchovy dětí, které bychom chtěli do důchodů promítnout. Chceme, aby v rámci parametrů reformy byla výchova dětí oceněna lépe, než je tomu nyní, a aby se přihlíželo i na péči o osoby blízké," řekl Jurečka.

Na stole byl také dřívější odchod do důchodu pro náročné a nebezpečné profese, tuto možnost v úterý Jurečka připustil. Pracovníci v těchto odvětvích by mohli jít do důchodu až o pět let dříve, aniž by se jim snižovaly penze.

Před vládou nyní stojí úkol tyto profese správně definovat. Pro správné fungovaní totiž potřebuje určit parametry náročných profesí, které umožní dřívější odchod do důchodu. Jednat o tom chtějí se zaměstnavateli i odbory.

[chooze:article;value:501275]

Odbory s tímto návrhem souhlasí. "Dřívější odchod do důchodu pro náročné profese vítáme. Jedná se o 3. a 4. kategorie práce. Je možné, že konečně dojde ke spravedlivému zhodnocení obtížných prací," prohlásil předseda Českomoravské komise odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

Podle ekonoma Petra Bartoně je už dřívější odchod do důchodu pro těžké profese běžný. "Češi jsou rekordmani, když přijde na odcházení do předčasného důchodu. V loňském roce, kdy se předčasný důchod vyplatil, do něj odešlo a 4krát více lidí, než by tam šlo normálně," uvedl Bartoň. Podle něj je tak reálný věk odchodu do důchodu nižší, než je oficiální hranice.

Bartoň zároveň upozorňuje na nutnost důchodové reformy. "V roce 2040 půjdou do důchodu první potomci Husákových dětí, kteří tvoří velmi početnou generaci. Pokud do té doby nebude systém reformován, stát to nemůže utáhnout," dodal Bartoň.

Na celý segment s ekonomem Petrem Bartoněm o důchodové reformě se můžete podívat zde:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.