Počet vražd v Česku prudce stoupá. Pachatelé navíc častěji střílejí

Chvíli po osmé večer. Policisté dostávají oznámení o střelbě v obytném domě v Herbenově ulici. Na místě nacházejí zraněnou ženu.

Postřelené ženě se podařilo z tohoto domu utéct. Venku si pak zavolala sama o pomoc.

"Pečovali jsme o čtyřiapadesátiletou ženu, která utrpěla střelné poranění hlavy a horní končetiny. Při vědomí jsme ji transportovali do nemocnice k další péči," řekla mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.

[chooze:article;value:501154]

Jelikož se policisté obávali, že střelec může být stále v domě, povolali zásahovou jednotku. "Následně policisté zjistili, že poté, co muž spáchal tento čin, otočil zbraň proti sobě a spáchal sebevraždu," popsal jejich mluvčí Jan Rybanský.

Motiv útoku policisté teprve zjišťují. Muž držel zbraň legálně. Případ každopádně doplní už tak děsivou statistiku letošního roku.

"Za první čtvrtletí letošního roku evidujeme již čtyřicet sedm vražd, a to v případě dokonaných nebo uváděných ve stádiu pokosu, což je o dvanáct více než v loňském roce za stejné období," vypočítal mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

[chooze:article;value:493719]

Loni se podle policejní statistiky stalo 150 vražd. A ačkoliv ještě řadu letošních případů neuzavřeli, už teď jich napočítali skoro třetinu cekového loňského počtu.

Přibývá i podobných případů jako z pražské Hostivaře, tedy vražd způsobených střelnou zbraní.

V Čísovicích nedaleko Prahy našli policisté 28. února dva mrtvé seniory. Šestasedmdesátiletou ženu zastřelil podle policie o tři roky starší muž, který čin oznámil na policii. Následně se zastřelil.

[chooze:article;value:499598]

Ve Svitávce na Blanensku 12. dubna zastřelil muž svou přítelkyni a jejího dospělého syna. Policisté ho dopadli druhý den poté, co ho poznal svědek. Následně se k dvojnásobné vraždě přiznal.

A v Boňkově na Přerovsku podle závěrů policie 50letý muž 15. dubna nejprve šroubovákem pobodal přítelkyni. Následně nelegálně drženým samopalem zastřelil jejího syna, matku a matčina přítele. Nakonec odešel do lesa, kde se zastřelil.

"Původním znakem většiny vražd je fakt, že jsou páchány pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky," doplnil Moravčík.

Nejčastějším motivem jsou osobní vztahy. Teprve daleko za nimi jsou vraždy loupežné či sexuální.

V Česku stoupá počet vražd. Mohou za to psychické problémy, tvrdí psycholog:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.