Rekordní teplota oceánů: Meteorologové bijí na poplach před totálním kolapsem

Teplota oceánů přesáhla v dubnu 21 stupňů Celsia. Je to nejvyšší číslo v historii družicového měření. A odborníci jsou přesvědčení, že v průběhu roku ještě výrazně vzroste, informoval portál CNN.

"Energetické a vodní cykly Země se výrazně proměnily kvůli emisím skleníkových plynů. Vede to k všudypřítomným změnám v klimatickém systému," upozornila mezinárodní skupina vědců, která se věnuje klimatickým změnám.

V ohrožení jsou vzácné korálové útesy, na povrchu pak hrozí extrémní vlny veder a nebezpečné tropické cyklóny. Nejpozději v červnu má navíc začít působit teplá fáze jižní oscilace El Niño, která tyto jevy pravděpodobně ještě zintenzivní. 

[chooze:article;value:500590]

Přechod ze studeného protějšku La Niña má být podle klimatologa Daniela Swaina z Kalifornské univerzity v Los Angeles "dramatický". 

"Právě teď jsou atmosféra a oceán v rovnováze, jenomže v příštích měsících s tím zatočí El Niño. Studená fáze na několik let končí," varoval Swain.

Meteorologové z odborného portálu Severe Weather očekávají, že El Niño bude tentokrát supersilné. Stoprocentní jistotu ale zatím nemají. Průměrná teplota podle Evropského centra pro střednědobé předpovědi počasí (ECMWF) vzroste o dva stupně Celsia. 

Jednání jsou po 20 letech u konce. Země OSN našly shodu v tom, jak ochrání oceány (03/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.