Lidé zuří kvůli rušení pošt, o věci ve středu jednají poslanci

[chooze:gallery;value:31020]

​Proti uzavírání tří stovek poštovních poboček protestovali starostové a primátoři na mnoha místech Česka. Poslanci ANO kvůli tomu svolali mimořádnou schůzi na středeční odpoledne. Předsedkyně poslaneckého klubu Alena Schillerová (ANO) viní z nepřehledné situace ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), do jehož gesce státní podnik spadá. 

"Ministr vnitra má v názvu strany, které předsedá Starostové a nezávislí. On se stylizuje do jakéhosi hlavního starosty v této zemi. Starostové, kteří řeší problémy lidí každý den, mu vůbec nestojí za to, aby se s nimi o rušení poštovních poboček bavil," uvedla Schillerová pro TV Nova.

Rakušan na mimořádné schůzi uvedl, že za současné situace České pošty podniku hrozilo dokonce ukončení činnosti. "Rozhodli jsme se Českou poštu zachránit. To je smyslem transformačního procesu, který jsme zahájili. Podnik čekají v následujících dvou letech zásadní změny. Ty jsou nutnou podmínkou pro to, aby pošta přežila a byla životaschopnou institucí 21. století," prohlásil Rakušan.

Nákup nábytku ve státním podniku z doby, kdy Česká pošta byla v hluboké ztrátě, kritizoval v Poslanecké sněmovně předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který reagoval na projev ministra vnitra.

"Jste ve vládě 488 dní. Vyměnili jste dozorčí radu, která nevím, co tam dělá. Jak je možné, že pošta zase nakupovala nábytek za 52 milionů korun a stále utrácí peníze? Dozorčí rada už dávno měla zakázat veškeré smlouvy," uvedl expremiér Babiš. Podle jeho názoru státní podnik stále nemá plán své transformace.

Předseda SPD Tomio Okamura připomněl, že rušením pošt budou poškozeni hlavně senioři. "Odmítáme, aby na neschopnost vládních politiků, nyní konkrétně ministra vnitra Víta Rakušana, dopláceli poctiví zaměstnanci pošty i její klienti. Podle SPD Česká pošta poskytuje nenahraditelnou veřejnou službu a její pobočková síť musí zůstat zachována," uvedl Okamura. A kritizoval rovněž spolupráci státního podniku s ČSOB. Stát by podle něj měl místo toho založit svou spořitelnu nebo otevřít komerční odnož VZP.    

Poslankyně hnutí ANO Jana Mračková Vildumetzová kritizovala ministra vnitra, protože nezasáhl ve chvíli, když pošta převáděla svou autodopravu na soukromou firmu a přepravní kilometr se zdražil z 18 na 48 Kč.

Do diskuse se vložil také ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). "Česká pošta má 3 200 poboček. To je nejhustší poštovní síť na celém světě. Do toho klesají pošty listovních zásilek a do podniku se musí investovat. Taková rovnice nemůže fungovat. Někdo to musí zaplatit. Ten někdo je stát a daňový poplatník. Tento stav není možné tolerovat donekonečna. Z čeho se ty tisíce poboček zaplatí," tázal se poslanců na jejich schůzi Síkela.

Státní podnik již dříve odmítl plán úspor jakkoli měnit a je otevřen pouze k vyjednávání o výměně provozoven, které jsou v jednotlivých městech určeny k uzavření. U 300 rušených poboček chce zůstat.

[chooze:article;value:500000]

​Takových výměn zatím bylo podle Martiny Ivanové, která je pověřenou ředitelkou pobočkové sítě podniku, přislíbeno asi deset. Další schůzky vedení státního podniku s šéfy radnic budou probíhat až do desátého května. Teprve potom bude zveřejněn definitivní seznam poboček, které se budou rušit.

Podnik plánuje díky redukci počtu svých provozoven ušetřit 700 milionů korun ročně. Z červených čísel se chce Česká pošta dostat i díky odprodeji některých budov. Podle Ivanové budou na prodej hlavně objekty, které potřebují rekonstrukci a pro účely pošty v nich slouží často jen přízemí

K prodeji bude také budova Hlavní pošty v Jindřišské ulici nedaleko pražského Václavského náměstí. Podmínkou obchodu ale pravděpodobně bude, aby zůstala v přízemí objektu zachována tamní provozovna.

[chooze:article;value:497535]

​Výpovědi začne státní podnik rozdávat svým zaměstnancům po 21. dubnu. Propuštěno bych jich mělo být 950. Podle Rakušana se pro některé z nich daří hledat nové uplatnění. Zaměstnat je může například Úřad práce, Policie ČR, Modrá pyramida, CS Cargo či další subjekty.

Na Malostranském náměstí se ve středu dopoledne sešlo několik desítek odpůrců vlády. Ti se měli původně sejít před budovou Strakovy akademie. Své plány ale změnili poté, co zjistili, že kabinet bude přítomen v dolní komoře parlamentu.

 Poslanci budou jednat o mzdách pedagogických pracovníků:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.