Konec prodeje aut se spalovacími motory. Názory europoslanců se liší

Europoslanci, kteří přijali pozvání do studia, mají na zákaz prodeje nových aut se spalovacími motory už za 12 let odlišné názory. A odlišně se také postavili k hlasování. "Myslím si, že ten způsob, který jsme zvolili k tomu, jakou cestu si vybrat ke snižování emisí CO2, jsme nezvolili správně," je přesvědčený Kovařík.

"Nějaké řešení na stole bylo. Vnímám, že není asi nejlepší z nejlepších, jaké Evropská komise mohla připravit, ale je to výsledek kompromisu," myslí si Peksa.

[chooze:article;value:497023]

"Podle mého názoru bylo lepší stanovit přísné normy i na spalovací motory, nepodlomit si v této věci konkurenceschopnost Evropy jako celku," uvedl Polčák.

Řeč kromě zákazu spalovacích motorů přišla i na budoucnost elektromobility. A pokud bude mít každý v dohledné době v garáži elektromobil, kde ho bude nabíjet? "Myslím si, že se dostaneme během těch 10 let tam, kde potřebujeme být, aby ta elektroauta po započtení ceny baterie vycházela levněji než ta spalovací," sdělil Peksa.

"Že by lidé mohli nabít na plně obsazeném sídlišti v Praze svoje elektroauto, tak to je úplné sci-fi," poznamenal Polčák.

Některé státy Evropské unie se upínají po roce 2035 na motory na syntetická paliva. Otázkou je, co by to znamenalo pro běžné lidi. "Je to určitě nějaká cesta, jak to nařízení změkčit, jak dát nějakou možnost právě vývoji jistých typů spalovacích motorů. Ale samozřejmě není to absolutní záchrana," uzavřel Kovařík.

Na sestřih z pořadu se můžete podívat zde:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.