Životní prostředí je v Česku jedno z nejhorších v EU. Ročně zemřou tisíce lidí

Projekt iniciativy Evropa v datech a České spořitelny hodnotil stav životního prostředí. Česko se umístilo na 22. místě. Hůře je na tom například Nizozemsko, Irsko, Řecko nebo Kypr. Naopak nejlepší situace je ve Švédsku, Portugalsku a Francii.

Česká republika se podle indexu stále potýká s vysokými emisemi skleníkových plynů. Průmysl jich ročně vyprodukuje 1 932 kilogramů na obyvatele. Loni se Česko umístilo v rámci EU na 17. místě, letos získalo 19. příčku.

[chooze:article;value:473405]

Podle odborníků je jednou z příčin nadprůměrně vysokých emisí to, že česká ekonomika patří mezi energeticky nejnáročnější ekonomiky z celé sedmadvacítky. "Hlavní příčinou zvýšení emisí v průmyslu je obecně řečeno návrat na úroveň průmyslové výroby před covidovou pandemií. K největšímu meziročnímu nárůstu přitom došlo v odvětvích chemického průmyslu a zpracování kovů," uvedla mluvčí ministerstva životního prostředí Lucie Ješátková.

Za velkou část emisí, které se v Česku ročně vyprodukují, stojí uhlí. "Spalování uhlí zodpovídá za přibližně 40 % emisí skleníkových plynů v ČR. Rychlá dekarbonizace sektoru energetiky v souladu s cílem ukončení využívání uhlí do roku 2033 představuje největší příležitost pro snižování emisí v ČR. Odstavením uhelných elektráren a modernizací teplárenství lze ušetřit více než 20 milionů tun CO2 ročně do roku 2030," doplnila Ješátková.

Ročně zemřou tisíce lidí

Kvůli nadprůměrně vysokým emisím zemře v České republice podle dat mezinárodních studií ročně 3 200 lidí. V přepočtu na obyvatele se jedná o 21. nejvyšší hodnotu z celé Evropské unie.

[chooze:article;value:496206]

Odpad

Česku se však daří zlepšovat situace s odpady. Podíl odpadů, které se povede znovu využít, v zemi meziročně vzrostl na 43 %. Republika se tak umístila na 13. místě a polepšila si o šest příček. Problémem ale zůstává, že se nedaří příliš snižovat množství produkovaného odpadu. Na jednoho obyvatele připadá ročně 570 kilo odpadu, což odpovídá meziročnímu nárůstu o 12 %.

Sucho

Česko navíc trápí sucho, a to nejvíce z celé Unie. Podíl půdy, které chybí vláha, dosahuje 16 %. "I když neexistuje jeden ukazatel, kterým bychom sucho dokázali změřit a porovnat, můžeme říci, že od roku 2015 stále přetrvává, a to zejména na podzemních vodách ve všech hlubokých zvodních České křídové pánve," vysvětlil ředitel pro hydrologii Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Jan Daňhelka.

Česko už nyní trápí sucho, které tu podle odborníků dlouho nebylo. Více se dozvíte v následující reportáži:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.