Soumrak wagnerovců. Rusko už plánuje, jak je nahradit

Ve svém pravidelném hlášení uvedla britská armádní rozvědka, která patří pod tamní ministerstvo obrany, že Rusko patrně zvažuje vytvoření a podporu dalších soukromých vojenských skupin, které by nahradily Wagnerovu skupinu na Ukrajině.

"To se děje v kontextu neshod mezi ruským ministerstvem obrany a Wagnerovou skupinou. Ruské vojenské velení chce za wagnerovce náhradu, kterou bude moci lépe kontrolovat. Žádná jiná ruská soukromá vojenská společnost ale nedosahuje jejich početnosti či bojových možností," uvedla rozvědka.

Prigožin se v mnoha případech vyjadřoval kriticky na adresu ruské armády, ministerstva obrany a dalších státních institucí. V některých případech si také patrně přivlastňoval válečné úspěchy, zatímco se na nich podílela i ruská armáda či jiné ozbrojené složky. Velmi kriticky se opřel například po loňském výbuchu na Krymském mostě do ruských poslanců. Letos v březnu zase prohlásil, že pochybuje o působení nacistů na Ukrajině.

Podle rozvědky ale Rusko nehodlá od využívání soukromých jednotek upustit. Jejich výhodou je hlavně lepší organizace, navíc panuje přesvědčení, že ztráty mezi wagnerovci jsou ruskou veřejností lépe přijímány než ztráty regulérních vojáků.

[chooze:article;value:497918]

Desítky tisíc wagnerovců

Podle bezpečnostního experta Lukáše Visingra mohl počet wagnerovců dosáhnout svého vrcholu ve válce na Ukrajině, kdy jich mohlo být až 50 tisíc. Většinu tvořili naverbovaní vězni, menší část, nižší jednotky tisíc, byli zkušení kontraktoři.

"Struktura se proměnila kvůli konfliktu na Ukrajině, tradiční část je tvořena bývalými příslušníky ruských bezpečnostních složek, i s napojením na GRU. Nechají se najímat na specifické kontrakty po celém světě, například v Africe či Jižní Americe," popsal bezpečnostní analytik Oldřich Bureš, který vede Centrum bezpečnostních studií na Metropolitní univerzitě Praha a působí také na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Podle Bureše mohl být počet vězňů 30 až 40 tisíc, tradiční části Wagnerovy skupiny maximálně stovky.

Rusko ale na Ukrajině mohlo přijít nejméně o polovinu naverbovaných vězňů. Ti buď padli, byli zraněni, nebo dezertovali. Více si můžete přečíst v tomto článku na TN.cz.

[chooze:article;value:496663]

Nahrazení Prigožina by bylo složité

Založení podobných skupin v Rusku není příliš jednoduché a podle Bureše je potřeba dost spoléhat na kontakty. Soukromé ozbrojené síly jsou postavené mimo zákon: "Bez posvěcení přímo Vladimira Putina by Wagnerova skupina v tomto rozsahu nemohla fungovat a žádná jiná z těch skupin, které v Rusku jsou, podobné politické konexe nemá."

V Rusku působí i další soukromé vojenské organizace, některé byly nasazeny v dřívějších konfliktech na Donbasu či v Sýrii. Jenomže početně ani konexemi se s wagnerovci nemohou měřit.

Co by se stalo s Prigožinem, pokud by padlo rozhodnutí o odstavení wagnerovců, není jasné. Převzetí skupiny někým jiným by ale bylo podle Visingra složité: "Jak se zdá, spousta wagnerovců je loajální přímo Prigožinovi, i třeba proto, že je bývalý kriminálník, seděl za ozbrojenou loupež. Wagnerovci k němu mají takovou specifickou loajalitu, kterou by někdo jiný z Kremlu jen těžko dokázal napodobit."

V Prigožinově restauraci došlo k výbuchu, který usmrtil známého ruského propagandistu. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.