Začaly zápisy do prvních tříd. Dětí je ale víc než volných lavic

K zápisu do první třídy vyrazil například Honzík. A to do jedné z šesti škol v Plzni, kde se konaly zápisy. "Já se nejvíc těším na nový kamarády i na to, že se něco novýho naučím," řekl. U zápisu musel stejně jako ostatní děti splnit různé úkoly, malovat nebo umět básničku nebo písničku.

"Je to první zkouška každého dítěte, na co se má připravit. Hlavně, aby se do té školy těšily. Myslím, že už je na nás, jestli to dítě získáme nebo ne," vysvětlila zápisové rituály učitelka Edita Hrubá.

"Registrace byla elektronicky na internetu, běžela týden, takže rodiče mohli registrovat své děti. Přibližně po dvaceti minutách je vlastně vodíme do tříd, kde si je přebírají učitelky. Máme asi 16 stanovišť, takže nemáme žádnej tlak a probíhá to velice hladce," popsal Zbyněk Hrubáš, zástupce ředitele ZŠ Plzeň.

[chooze:article;value:497629]

​Zápisy do prvních tříd se v sobotu rozhodli uspořádat například na základní škole Londýnská v Praze 2. Dorazilo zhruba 150 dětí. "My jsme se pro tu sobotu rozhodli už poměrně dávno. My to máme tradiční, protože je to takový klidný den, taky pro rodiče, protože si rodiny mohou ten zápis užít, takže jsme si kdysi dávno odhlasovali, že budeme mít soboty a máme soboty," řekl ředitel ZŠ Londýnská Martin Ševčík.

"Na doprovodný program máme barvení vajíček, zajíčky, vybarvujou placky a potom si to odnesou domů. Je to tak, aby se tak nějak uvolnily, některý komunikujou, některý ne, záleží na vlastnostech toho dítěte," řekla vychovatelka z tamní školy Jana Krodová.

​U zápisu obstál i malý Gustav. "Bylo to trošilinku těžký a těším se do školy," řekl. Jeho rodiče ale v takovém klidu nebyli. "On to zvládá docela s přehledem, ale my tady se ženou se držíme za ruce a ztěžka dýcháme," přiznal Gustův táta.

[chooze:article;value:497657]

1. září by mělo do lavic nastoupit asi 110 tisíc prvňáčků, což je o něco méně než v loňském roce, přesto prý v některých regionech mohou nastat problémy s místem. Některé děti se tak zřejmě nedostanou do školy, která je nejblíž jejich bydlišti, ale budou muset docházet o něco dál.

"Hlavně to bude Praha, Středočeský kraj, tam vlastně ta populační křivka neklesla tak jako jinde a školy tam jsou docela naplněný. Samozřejmě se to projeví na prvních ročnících," popsal prezident Asociace ředitelů základních škol ČR Luboš Zajíc.

Do školních lavic zasednou také děti ukrajinských uprchlíků. V současné době je v České republice evidovaných asi 50 tisíc školou povinných ukrajinských dětí. Nikdo ale neví, kolik z nich v září nastoupí. Přitom zřizovatelé škol by přesný počet školáků potřebovali znát, aby pro ně měli dostatek míst.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.