Putin to na Ukrajině nevzdá. Cesta k míru nevede přes vyjednávání, tvrdí analytici

Ukrajina a její podporovatelé mají momentálně tři možnosti, jak ukončit boje v zemi. Ve své pravidelné analýze to napsali experti z ISW.

První možností je přestat bojovat, zatímco Rusové na zemi útočí. To by podle analytiků vedlo ke katastrofální prohře Ukrajiny. Proto tuto variantu skoro nikdo neprosazuje.

"Ukrajinské síly mohou pokračovat v boji velmi omezeným způsobem a snažit se pouze udržet to, co nyní mají, což povzbudí Putina, aby pokračoval ve svém úsilí o dosažení přímého vojenského vítězství," vysvětlili analytici druhou možnost.

[chooze:article;value:496883]

Třetí variantou je protiútok, který buď Putina donutí přijmout kompromis, nebo vznikne taková situace, kdy Západ a Kyjev budou spokojení s územím, které Ukrajinci ovládají. V tu chvíli by bylo zmrazení konfliktu pro okupovanou zemi v pořádku. Právě tento způsob by byl podle analytiků nejlepší.

Na stole tedy není okamžité mírové jednání, upozornil web Insider. "Putin zahájil současnou válku a je klíčovým aktérem, který se musí rozhodnout, že nemůže dosáhnout svých cílů vojenskou silou. Místo toho se musí zapojit do vyjednávání o řešení konfliktu, pokud má válka skončit tímto způsobem," napsali experti.

Pro úspěch Kyjeva je tak nutné, aby Ukrajina na bojišti Rusko na několika místech porazila, uvedl magazín Newsweek. Putin se totiž své myšlenky ovládnutí země nevzdal, ačkoli se už rok potýká spíše s neúspěchy. 

Na Ukrajinu brzy dorazí raketomet Přemysl:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.