Při sesuvech půdy v Ekvádoru zemřelo nejméně sedm lidí. Přes 60 se pohřešuje

Ekvádorské záchranné týmy pod Andami závodí s časem. V troskách budov pátrají po lidech, kteří přežili rozsáhlé sesuvy půdy. Tuny zeminy se utrhly kvůli deštivému počasí. Nejspíš zavalily desítky místních obyvatel.

"Ta hora se zřítila a pohřbila celou mou rodinu. Je mi smutno, jsem úplně zlomený. Ani nevím, co říct. Vůbec nic tu nezůstalo," řekl jeden z přeživších. 

[chooze:gallery;value:30961]

​V hornaté a těžko přístupné oblasti pracují stovky záchranářů. Pátrání po přeživších se jim ale snaží usnadnit i civilisté. Zemina zavalila nebo nějakým způsobem poškodila nejméně 163 domů. O střechu nad hlavou přišlo okolo 500 obyvatel.

"Je mi to velice líto, ale zemřelo sedm lidí. V tuto chvíli se také pohřešuje 62 osob. Chci, abyste věděli, že v záchranných pracích budeme i nadále pokračovat. V terénu je více než 300 záchranářů," sdělil ekvádorský prezident Guillermo Lasso.

[chooze:article;value:491599]

Sesuvy půdy nezpůsobily pouze deště, ale i silné zemětřesení, které oblast zasáhlo. Řada silnic nebo mostů je v dezolátním stavu. 

"Půdní sesuvy kompletně pohřbily dvě čtvrti. Doufáme, že ještě najdeme nějaké přeživší. Na levé straně jsme slyšeli volání o pomoc. S pátráním pomáhají také psi a vojáci, ale jen v případě, že neprší, jinak musíme kvůli bezpečnosti místo opustit," prohlásil zdravotník Alberto Escobar.

Nebezpečí závalu hrozí i záchranářům. Déšť nebo další zemětřesení mohou situaci ještě zkomplikovat. Prezident Giullermo Lasso už nejméně ve 14 provinciích vyhlásil nouzový stav.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.