Lidé se snaží na stavbách více ušetřit. Domy si staví svépomocí

Pan Radek Pavlíček z Rantířova na Jihlavsku staví rodinný domek ve třech –⁠ jen se synovcem a otcem. "Děláme to svépomocí, protože peněz není nazbyt. Co můžeme, to si uděláme sami," prozradil. Měli štěstí, že za pozemek nemuseli platit, protože ho zdědili. I tak museli už od začátku řešit problémy.

"Začínali jsme před rokem a půl a v té době nebylo skoro nic k sehnání. Sháněli jsme cihly a veškerý stavební materiál. Teď už je dostupný, ale ty ceny jsou vyšponovaný tak vysoko," postěžoval si pan Pavlíček. 

[chooze:article;value:496975]

​Rodina zvládne veškeré zednické práce. Firmy si zve jen na to nejnutnější, třeba na krovy, rozvody vody nebo elektřiny. "Na řemeslníky se čeká třeba rok , takže je to problém," popsal další komplikace kolem stavby Radek Pavlíček. V tuto chvíli prostavěl už milion a půl, stěhovat se chce za rok. 

Počítá, že zhruba ještě jednou tolik do stavby bude muset investovat. Čekají ho ještě práce na vnitřním zateplení, omítky a mnoho dalších činností. 

Očekává se pokles cen

Ne všichni v pracích pokračovali. Vysoké ceny materiálu spoustu staveb zpomalily a některé zastavily. Výsledkem je, že ceny šly dolů a materiálu je víc. Zájem o něj klesá. "V letošním roce jsme zaznamenali úbytek cca 20 procent, předpokládáme, že tento trend se podrží po celý tento rok," predikuje obchodní zástupkyně v maloobchodu firmy Pro-Doma. 

[chooze:article;value:481930]

​Podle odborníků na stavebnictví se v letošním roce bude stavět nejméně za posledních deset let. Ceny stavebních materiálů by tak postupně mohly začít klesat.

"Budou akční nabídky, slevy na stavební materiál a celkově by se ta situace na tomto trhu měla uklidnit. Nicméně výrobci vyráběli stavební materiál s drahými energiemi, a tak chtějí pořád účtovat vyšší ceny. Kde ale nebude poptávka, tam nebude možnost dávat ty vysoké ceny," vysvětlil ekonom Štěpán Křeček. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.