Pekarová dorazila na Tchaj-wan. Při jejím příjezdu pršelo, ostrovany to potěšilo

Markéta Pekarová Adamová s delegací poslanců a podnikatelů přijela na Tchaj-wan kolem desáté dopoledne středoevropského času. Na letišti ji vítal její tchajwanský protějšek a ministr zahraničí.

Na asijský ostrov přivezla česká delegace špatné počasí a déšť, za který jsou prý tamní obyvatelé velmi vděční. "S tím, jak jste přijeli, tak jste nám přivezli déšť, a ten déšť může vyřešit dlouhé období sucha a zlepšit naši úrodu, je to tedy velmi příznivé znamení," pronesl předseda Legislativního dvora Tchaj-wanu You Si-Kun.

"Já jsem vám slíbila, že přijedu i s početnou delegací, a ani minutu nikdo neváhal, že se tak stane. My Češi a Tchaj-wanci jsme přátelé," řekla Pekarová. Dobré vztahy má stvrdit i to, že se Pekarová Adamová v Tchaj-peji setká s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen.

[chooze:article;value:496427]

​Během asijské mise se předsedkyně Sněmovny sejde i s dalšími nejvyššími představiteli Tchaj-wanu a v úterý vystoupí na půdě tamního parlamentu, stejně jako před třemi lety Miloš Vystrčil (ODS).

"Pan Vystrčil nastartoval novou kapitolu ve vzájemných vztazích. I přes kritiku a zrazování ze strany bývalého prezidenta Miloše Zemana, který jeho cestu označil za klukovinu s cílem provokovat Čínu," okomentoval Ministr zahraničních věcí Tchaj-wanu Joseph Wu.

Cestě na Tchaj-wan předcházela třídenní návštěva Jižní Koreje, kde mimo jiné Pekarová Adamová slavnostně otevřela český honorární konzulát. V tom všechny nejvíce zaujala fotografie Miloše Zemana. Dlouho ale portrét teď už bývalé hlavy státu na zdi nevydržel, poslanec Pavel Žáček (ODS) ho totiž ze zdi sundal.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.