Vyšší daně z příjmu i z neřestí, změny v DPH. Hnutí STAN chce snížit deficit o desítky miliard

"Náš soubor opatření je relativně široký, zasahuje od tlaku na provozní úspory státu, revizi daňových výjimek, revizi národní dotační politiky, do nepřímých daní, jako je například DPH nebo spotřební daně, popřípadě daně z hazardu, až do daní přímých, jako je daň z příjmu fyzických nebo právnických osob," vysvětluje 1. místopředseda hnutí STAN Lukáš Vlček.

Podle interního materiálu, který má redakce TN.cz k dispozici, chtějí Starostové a nezávislí diskutovat například o zvýšení daně z příjmu ze současných 15 % na 17 % a také o progresivním zdanění. Současně by se podle nich měla zvýšit sleva na poplatníka ze současných 2 300 Kč na 4 500 korun.

"Současný systém je paradoxně degresivní. Náš návrh říká: pojďme se spíše bavit o progresivním zdanění hlavně u vyšších příjmových skupin. A zároveň říkáme, že těch nejméně příjmových se to nesmí dotknout. Nebudu zabíhat do detailu ohledně jednotlivých procent nebo pásem, ale jde o to se shodnout na tom, jak ten systém nastavit. Otázka jednotlivých procentních pásem je na další debatu,“ uvádí Vlček ke změnám daní.

Podle materiálu, který má redakce k dispozici, by pásma mohla být 17 % a 21 % a pro ty, kteří pobírají více než 160 tisíc měsíčně, pak 31 % s tím, že touto sazbou by se danila jen ta část příjmu, která je nad stanovenou hranicí. Přínos do státní kasy by mohl být až 50 miliard ročně. Daň z příjmu právnických osob by se pak dle materiálu mohla zvýšit o dvě procenta. Kolik přesně by to přineslo, však zatím hnutí nemá spočítané.

[chooze:article;value:492054]

​Starostové chtějí s ministrem financí diskutovat i o DPH. V současnosti jsou tři sazby, ty by dle materiálu ponechali. Základní sazba by se ale zvýšila z 21 % na 23 %. Pro zachování sociálního smíru by ale do té desetiprocentní přesunuli základní potraviny. Toto opatření by dle dokumentu přineslo do státní pokladny až 40 miliard ročně.

"My si dokážeme představit jak debatu o tom, že přeskupíme ty tři pásma, zároveň si dokážeme představit i debatu, že ze tří pásem se dostaneme do dvoupásmového systému, který by mohl být jednoduší. Každopádně do DPH se musí zasáhnout,“ dodává Vlček.

V oblasti spotřebních daní dokument vidí přínos 10 miliard ročně v dodanění alternativních tabákových výrobků nebo tichého vína.

"V té debatě je ještě otázka zdanění THC tak, jak k tomu přistupuje řada okolních zemí a nám v tomto nemůže ujet vlak. U toho tichého vína je to docela absurdní situace. Když vezmete, že 70 % spotřeby je import ze zahraničí, tak vy dneska velmi paradoxně bohužel dotujete zahraniční importéry oproti vlastním producentům. A ohledně tabáku říkáme, že neřesti by měly být více zdaněny,“ dodává.

Dalších 20 miliard by do rozpočtu mohlo přinést znovuzavedení karenční doby.

[chooze:article;value:489604]

​"Teď bude záležet primárně na ministrovi financí, protože je to jeho odpovědnost a gesce. On by měl být tím moderátorem a koordinátorem. Za nás je 70 miliard málo, měli bychom být ambicióznější," věří Vlček.

Kdy budou Starostové o vlastních návrzích opatření, která by mohla být součástí konsolidačního balíčku, se Stanjurou mluvit, první místopředseda STAN konkrétně říci nechtěl. "My máme jasnou představu, chceme ji primárně v detailech prezentovat našim koaličním partnerům, nechceme vypouštět nějaké jednotlivé detaily," dodává.

Mezi ministry vznikají v otázce šetření spory, více v reportáži:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.