Vysoké inflaci musíme čelit lepší finanční gramotností, říká šéfka zákaznické spokojenosti v České spořitelně

Prozraďte mi, jaká je aktuální situace v Česku?

Současná situace v Česku není úplně dobrá. Nedávno jsme provedli výzkum, ze kterého vyplývá, že 57 % domácností má pocit, že se jim daří hůře, než se jim dařilo před půl rokem. To je zjištění, které je logické v kontextu vysoké inflace, zvyšujících se cen energií a celkově náladě ve společnosti, která je ovlivněna covidovou pandemií a probíhající ruské agresi na Ukrajině. Z pohledu banky vidíme, že spousta lidí začala šetřit. To znamená, že ukrajují ze svých rezerv, a tím, že krátkodobou rezervu nemá dostatek lidí, mohou se dostat do problémů.

Které skupiny domácností jsou nejvíce ohroženy?

Nejohroženější jsou samozřejmě rodiny samoživitelů, domácnosti, ve kterých je pouze jedna ekonomicky aktivní osoba a často jsou to také lidé, kteří už v současné době mají nějaké půjčky. Když jsme se na tuto problematiku podívali detailněji, zjistili jsme, že hůře se daří ženám oproti mužům, protože ženy mají paradoxně menší rezervu, která vydrží na kratší počet měsíců. Při pohledu na to, jak lidé žijí, vidíme, že často jde o lidi, kteří žijí v pronájmu a nemají žádné pojištění. To znamená, že ve chvíli, kdy se v domácnosti něco stane, nemají žádnou záchytnou síť, přes kterou by mohly nečekanou situaci řešit.

Týkají se podle vás tyto problémy i střední třídy?

Jednoznačně. Dříve se celá problematika týkala vždy zejména nízkopříjmových skupin, vysoká inflace má ale dopad na úplně všechny. A tak sledujeme i změnu chování lidí ze střední třídy, kteří méně cestují nebo utrácí za dovolenou. Hlavní rozdíl je v tom, jak jsou dané skupiny připravené nedostatek finanční rezervy řešit. Nízkopříjmová skupina nemá logicky žádnou finanční rezervu čili omezuje své výdaje, případně hledá finanční prostředky u lidí ze střední třídy. Střední třída má sice vytvořenou finanční rezervu, ale i ta se jim může postupně snižovat, a to může mít dopad na jejich běžný životní styl.

Z pohledu banky tedy vidíte velké změny v chování lidí...

V době pandemie koronaviru Češi nakumulovali relativně dost finančních prostředků. Lidé si vytvořili rezervu ne proto, že by byly tak uvědomělí, ale protože nebylo peníze zkrátka kde utrácet. Z této rezervy ale nyní již výrazně ukrojili a v řadě případů již tyto prostředky v podstatě nemají. Zároveň vidíme, že spousta lidí se začíná chovat racionální, než tomu bylo v minulosti. Téma financí a finančního zdraví je pro lidi stále důležitější a začínají se více zajímat o možnosti vytvářet si finanční rezervu. Peníze z běžných účtů více odkládají na spořicí účty, zakládají si termínované vklady nebo investují.

A kdybychom se bavili konkrétně, s jakými položkami v rozpočtu mají největší problém?

Nedávno jsme přesně toto téma zjišťovali v našem Indexu finančního zdraví Čechů, který děláme ve spolupráci se sociologickým ústavem Akademie věd ČR a Evropou v datech. Z výzkumu vyšlo, že v podstatě každý šestý Čech měl problémy se zaplacením nějaké položky a ty položky, které zaznívaly nejčastěji, jsou vlastně ty, které souvisely s bydlením. Typicky šlo o platby za energie, plyn, vodu, ale také se týkaly nájemného, splátek, příspěvků do fondu oprav apod. Pro řadu lidí je ale i problém uhradit vyúčtování za telefon či internet. To je poměrně alarmující zjištění vzhledem k tomu, že právě připojení k internetu je důležité pro získávání informací a zároveň nezbytné pro vyplnění on-line žádosti pro získání státních dávek, např. na bydlení apod.

A mohou v tom nějak pomoci banky?

Jednou z hlavních priorit banky je lidem aktivně pomáhat. Pro Spořitelnu je posláním podporovat a zvyšovat finanční zdraví Čechů, a proto jsme připravili celou řadu rad a doporučení, jak se o své finance starat. Naši poradci pomáhají klientům jak s komplexním finančním poradenstvím, tak nabízí řadu produktů, které jsou vhodné pro konkrétního klienta. Může se například jednat o klasické bankovní produkty, například výhodnější půjčky na energie. Nebo to jsou věci, které nesouvisí úplně s klasickými bankovními produkty. Spustili jsme například poradenské centrum na našem webu financnezdravejsi.csas.cz, kde máme návody, jak zažádat o dávky státní pomoci, rady, jak si tvořit rezervu, vyplnit jednoduše daňové přiznání apod. 

Jak vidíte vyhlídky pro letošní rok?

Letošní rok vidíme spíše mírně pesimisticky. V podstatě nadpoloviční většina lidí očekává, že se situace nezlepší. Naopak, že vlastně bude o něco horší. Souvisí to se všemi predikcemi, které čteme nebo posloucháme v médiích. Inflace se stále drží na rekordních číslech a zatím nemáme vidinu toho, že by se současná ekonomická situace mohla začít zlepšovat. Nicméně věřím, že Češi budou dostatečně aktivní, aby se o svém finanční situaci nebáli hovořit a přišli si pro pomoc ve chvíli, kdy ji budou potřebovat. U nás ve Spořitelně jsme připraveni jim pomoci.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.