Rušení poboček České pošty se dotkne hlavně velkých měst, říká poslankyně

Vláda ve středu jednala o transformaci České pošty. "Vzhledem k rozpočtu pošty a jejím finančním problémům je ta transformace nezbytná. To, že se ruší 300 poboček, je z důvodu toho, že se snižuje parametr vzdálenosti a dojezdnosti ze dvou kilometrů na tři," predikuje Olšáková.

Podle ní se tak budou rušit pobočky hlavně ve velkých městech. "Paradoxně se to nedotkne malých měst a obcí, kde pošta funguje. Domnívám se, že pošta je nezbytná služba, která je nutné, aby byla poskytovaná a dotovaná státem," míní předsedkyně Sdružení místních samospráv.

[chooze:article;value:496173]

​Pošta díky té transformaci podle ní může být i lépe konkurence schopná. "To jsou právě ty důvody, proč se to dělá. Aby se ušetřily nějaké peníze. Nevím, v jakých řádech stamilionů to bude," nastínila Olšáková s tím, že by Česká pošta měla jít víc s dobou.

Podle ní je nutné konsolidovat veřejné prostředky, zvýšení daně z nemovitosti ale prý není tou správnou cestou. "Rozumím tomu, že nám peníze chybí, ale nemyslím si, že by to měla zachránit právě daň z nemovitosti. Obce by sice zůstaly na svém a to, co bychom občanům vybrali navíc, by se posunulo státu. Služby obcí by se tím nezhoršily, ale ani nezlepšily," doplnila.

[chooze:article;value:488883]

​Česko je v EU jednou ze zemí s nejvyšším počtem obcí. Jedním z návrhů NERVu na snížení státního rozpočtu tak bylo sloučení některých obcí, které by také vedlo ke snížení počtu volených politiků. S tím Olšáková rozhodně nesouhlasí. "Stát má v každé obci vlastního manažera, který se o to území stará. Kdyby těch starostů nebylo, tak ten venkov dnes nevypadá tak, jak vypadá," uzavřela.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.