Dva týdny před zápisem už má mnoho škol plno. Starostové řeší, co s prvňáčky

Chýně, Ptice, Úhonice a několik dalších obcí nedaleko Prahy. Tam všude mají nedostatek míst pro budoucí prvňáčky. "Nemáme problém s našimi dětmi. Co už je problém, tak jsou žádosti z okolních vesnic," vysvětlil místostarosta Úhonic Radek Chylík.

"Během dne se z družiny například dělá třída, no a odpoledne se z té třídy dělá zase družina," popsal, jak budou nedostatek místa řešit, Chylík. 

S nedostatkem míst pro prvňáky bojují i v Drahelčicích. Právě tam pro školáky plánují vybudovat dočasně kontejnerové třídy. "Snažíme se řešit to modulární kontejnerovou stavbou, pronájmem kontejnerů. Řešíme to už od září loňského roku. Museli jsme nechat zpracovat projekt, projektovou dokumentaci, řešíme stavební práce," sdělila starostka Drahelčič Petra Ďuranová.

[chooze:article;value:495563]

"V současném roce už je to neúnosný stav, protože nám pořád narůstá množství dětí do prvních tříd. V krizovém případě jsme schopni otevřít čtyři třídy, ale je to podmíněné možností stavby kontejnerové školy," řekla starostka Chýně Anna Chvojková.

"Právě zřizovatelé mají největší podvědomí o demografickém vývoji na svém území, což jim umožňuje rozvíjet a plánovat vzdělávací infrastrukturu," poznamenala mluvčí ministerstva školství mládeže a tělovýchovy Aneta Lednová.

Situace by měla být jasnější v květnu. Zápisy dětí do prvních tříd totiž končí až posledního dubna. 

Starostové řeší nedostatek míst ve školách. Města musí stavět nové:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.