Pylová sezona už trápí alergiky. Kde je situace nejhorší? PŘEHLED

Pylová sezona v letošním roce už odstartovala. Důvodem je mírná zima, kdy meteorologové evidovali nadprůměrné teploty pro dané období. Pociťují to už i alergici, kteří postupně zaplnili ordinace lékařů.

"Pacienti přichází do ordinací už pár týdnů, stromy totiž začínají kvést relativně brzy. Travní plevele ještě nejsou, ale pylů už je docela hodně," řekl TN.cz místopředseda České společnosti alergologie a klinické imunologie (ČSAKI) Ilja Stříž.

[chooze:article;value:495249]

V současné době kvete například olše, líska nebo bříza. A čas dalších alergenů teprve přijde. Lidé by se proto měli pořádně připravit, protože pyl je bude trápit několik nadcházejících měsíců.

Český hydrometeorologický ústav pravidelně vydává takzvaný pylový semafor. Ten ukazuje, v kterých částech Česka bude situace nejhorší. A o tom, že pylová sezona je tu, není pochyb.

Sobota

Téměř v celém Česku bude platit střední stupeň ohrožení. Pyly nejvíce potrápí lidi na Karvinsku, Ostravsku, Frýdecko-Místecku, Písecku nebo Českobudějovicku. Tam bude podle meteorologů dokonce vysoká zátěž.

"Při vysoké a mimořádné míře ohrožení pylem doporučujeme omezit pobyt venku a fyzickou aktivitu (zejména u dětí). V autě pravidelně měnit pylové filtry a nejezdit s otevřenými okny, vyplachovat nos fyziologickým roztokem. Osoby alergické na pyl trav by neměly kouřit. Je dobré se vyvarovat sekání trávy a dotyční by měli používat brýle proti slunci," radí odborníci.

Neděle

Mírně se situace zlepší v neděli, kdy se podle předpovědi ČHMÚ objeví přeháňky a déšť. I tak na téměř celém území ale bude střední míra ohrožení pylem. Na Karvinsku a v části Frýdecko-Místecka pak bude ohrožení ještě vysoké.

Podle expertů je alergie na pyl v celosvětovém měřítku závažným problémem. "Počasí ovlivňuje množství pylu v ovzduší, jedná se především o teplotu vzduchu, atmosférické srážky, vítr a sluneční záření," vysvětlili experti z ČHMÚ.

Podívejte se, kdy přijde konečně to pravé jaro:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.