Nákupy v Polsku se vyplatí stále více Čechům. Už nejezdí jen z pohraničí

"Maso je tady rozhodně levnější, olej i drogerie je levná," pochvaluje si nakupující, která do Polska přijela až z Mladé Boleslavi. Dvě maminky přijely nakupovat spolu dokonce až z Berouna. Na náklady na cestu se složí a ještě prý hodně ušetří. "Tady dám za nákup třeba 3,5 tisíce a u nás mě ten nákup vyjde na 8 000. Naftu mám za 800 tam i zpátky," prozradila jedna z nich.

Plato vajíček v Polsku vychází něco přes 80 korun. Jeden kilogram plece bez kosti vychází na 70 korun. A jedno kilo krásných brambor vychází na 15 korun. Svazek krásných ředkviček koupíte za 7,50 koruny. Podmínkou je, že si musíte vzít dva. Jedna kaiserka vychází na 1,70 koruny. Půl kilogramu přepuštěného másla na 96 korun. To třeba u nás stojí více než dvakrát tolik. Pro dětské plínky jezdí hlavně maminky dětí. Jedna plína je vyjde totiž na 2,40 koruny. 

"Klesají ceny pohonných hmot a je výhodný kurz koruny vůči zlotému. Když budeme v Polsku nakupovat nákup za 2 000 korun, tak se ho vyplatí realizovat i Pražanům, kterým se díky nižším cenám v Polsku zaplatí celá cesta a ještě jim zůstanou nějaké peníze navíc," vysvětlil ekonom Štěpán Křeček.

[chooze:article;value:495490]

Plno Čechů jezdí za nákupy i do Německa. Ceny jsou podobné jako v Česku, zato kvalita je vyšší. "Líp to chutná všechno," poznamenala jedna z nakupujících.

Litr plnotučného mléka v Německu vyjde na 1,15 eura, tedy v přepočtu nějakých 27 korun. Stejné balení jahod, jaké jsme koupili v Polsku, tak v Německu vyjde na 72 korun. V Polsku stojí 50 korun a u nás kolem 80. 

Nákupy Čechů v zahraničí budou mít negativní dopad na ekonomiku, tvrdí opozice:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.