Studenti demonstrovali za odvolání Ševčíka. Ten pro odchod nevidí důvod

Studentům VŠE došla trpělivost s děkanem Národohospodářské fakulty Miroslavem Ševčíkem. Kontroverzní děkan, kterého v pondělí vyzval rektor univerzity Petr Dvořák k rezignaci, se svým rozhodnutím stále otálí. Tvrdí, že pro pro svůj odchod nevidí důvod. Studentská část akademického senátu proto na středu svolala demonstraci na Náměstí Winstona Churchilla.

Na ní požadovali Ševčíkovu okamžitou rezignaci. "Vyzýváme vás, abyste odstoupil z pozice děkana Národohospodářské fakulty a nadále nepoškozoval prestiž studia a studentů v očích veřejnosti," vyzvaly děkana studentky, které akci svolaly.

[chooze:article;value:494823]

Studenti také připomněli, že nejde pouze o nedávný incident při demonstraci na Václavském náměstí, kde se Ševčík dostal do potyčky s policií. "Dlouhodobě poškozuje jméno VŠE i naší fakulty. Odešla od nás řada dobrých studentů i sponzorů. S tím se snažíme něco dělat," pronesla členka akademického senátu a studentka Petra Hrabová.

Podle místopředsedy akademického senátu Lukáše Hulínského se Ševčík nebál sáhnout k osobním urážkám studentů při jednání s nimi. "Vy všichni, co jste dnes přišli, jste ukázali sílu a odvahu, které se neetičtí a nemorální lidé vždycky báli, protože ví, že proti mladým a vzdělaným lidem nemohou vyhrát," zvolal Hulínský.

Protest trval zhruba půl hodiny. I po jejím konci zůstalo na náměstí několik skupin studentů. Kromě nich ale dorazili také stoupenci Ševčíka, kteří děkanovi vyjadřovali podporu skrze transparenty. 

[chooze:article;value:494686]

Ševčíkova rezignace je předmětem velkého sporu na VŠE. Rektor Ševčíka vyzval k opuštění děkanského křesla po jeho účasti na demonstraci Česko proti bídě. I předtím byl kritizován pro svou politickou angažovanost, spory se studenty a poškozování dobrého jména univerzity. Původně dostal den na rozmyšlenou a vyjádřit se měl v úterý. Místo toho však zažádal o prodloužení lhůty. 

Kromě rektora opakovaně volá po rezignaci kontroverzního děkana studentská část akademického senátu. Dvořák ale nemůže Ševčíka svévolně odvolat, protože k tomu nemá pravomoci. Nejjednodušší cestou je proto odstoupení. Pokud však odvolání schválí akademický senát dřív, než se Ševčík rozhodne odstoupit, je Dvořák připraven jej děkanského křesla zbavit.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.