Psycholožka o případu z Čísovic: Sebe i blízké často zabíjejí ti, kteří ztratili naději

Kriminalisté nadále prověřují okolnosti smrti dvou seniorů, jejichž těla objevily policejní hlídky na konci února v rodinném domě v Čisovicích na Praze-západ. Zatím vše nasvědčuje tomu, že muž připravil o život nejprve svou manželku a poté obrátil zbraň proti sobě. Ještě předtím ale přivolal policii.

"Volající pouze několikrát opakoval konkrétní adresu na Praze-západ, dále pak možné spáchání sebevraždy a následně zavěsil," informovala krátce po tragédii policejní mluvčí Vlasta Suchánková. "Stále provádíme šetření pro zvlášť závažný zločin vraždy a účast na sebevraždě," dodala nyní.

[chooze:article;value:491701]

​Co mohlo muže k zoufalému činu vést, není jasné. Jde ale nejméně o třetí podobný případ za poslední měsíc.

Zhruba dva týdny před touto tragédií vyjížděli policisté a záchranáři do rodinného domu v Ostravě, kde se svou o rok mladší manželku pokusil zabít 78letý muž a poté obrátil zbraň proti sobě. Zatímco senior na místě zemřel, jeho družka přežila a podařilo se jí zavolat si pomoc.

Na začátku února pak vyhasl život dvou seniorů v rodinném domě v Litvínově. Už po ohledání těl bylo zřejmé, že na jejich smrti se nepodílela žádná třetí osoba. A pitva podezření ústeckých kriminalistů potvrdila. O detailech případu však vyšetřovatelé mlčeli. Podle jednoho ze sousedů se dlouholetí manželé na společné smrti dohodli. Oba byli údajně vážně nemocní.

[chooze:article;value:489336]

​​Názor psycholožky

Příčin, proč se lidé na sklonku života rozhodnou zabít sebe, potažmo i své blízké, může být podle psycholožky Lenky Čadové hned několik. Nad smrtí například častěji přemýšlejí ti senioři, kteří už nevidí ve svém životě žádnou perspektivu a mají strach z toho, jak bude vypadat jejich stáří. "Když ti lidé nevidí ve svém životě perspektivu, tak to může skončit takhle," sdělila odbornice.

Velkou roli pak hraje i to, že lidé v důchodovém věku si mohou hůř zvykat na změny. "Věk seniorů poukazuje na fyziologicky nižší úroveň flexibility a schopnost adaptace na nové věci. Ta míra přizpůsobení se novým podmínkám je vzhledem k tomuto věku nižší. Když se pak tito lidé stěhují například z místa, kde žili celý život, tak to ‘nedají‘," vysvětlila s tím, že podobné události mohou být mimo jiné spouštěči demence či dalších nemocí.

Že by lidé před smrtí volali na policii jako v případě muže z Čisovic, může mít zpravidla dvě vysvětlení. "Chtěl na sebe buď upozornit, nebo po sobě nechat čistý stůl. Dnes už se nepíšou dopisy, nechávají se nahrávky v telefonu. Může to být jedna z variant," nastínila Čadová. "Situace pro tyto věkové kategorie není zrovna přívětivá. Není to jen o penězích, ale je to o tom, jak my přijímáme staré lidi, jak s nimi nakládáme a jakou mají perspektivu, jak moc jsou ve společnosti vážení," zakončila.

Dva mrtvé seniory našli na konci února v domě na Praze-západ:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.