Vojákům dorazil nový trenažér. Z USA ho přivezlo obří nákladní letadlo

Boeing C-17 Globemaster, jeden z největších transportních letounů světa, přivezl v neděli odpoledne na náměšťské letiště části unikátního simulátoru amerického bojového vrtulníku Viper. Aby tam obří letadlo mohlo vůbec přistát, potřebovalo speciální povolení. Transport se připravoval měsíce.

Jde o první část obří zakázky na pořízení celkem 20 vrtulníků Viper a Venom za 15 miliard korun. Jen cena simulátoru se pohybuje v řádech stovek miliónů korun.

Čeští letci by se na něm mohli začít cvičit v červnu. Jde o přesnou kopii vrtulníku Viper. "Je to velmi důležité zařízení, které potřebujeme k výcviku našich pilotů. Skládá se z kokpitu a takzvaného dómu, kde se promítá prostředí, ve kterém se vrtulník pohybuje," vysvětlil velitel křídla 22. základny Náměšť nad Oslavou Petr Slíva.

[chooze:article;value:493956]

Osm českých pilotů už absolvovalo sedmiměsíční výcvik na nové typy vrtulníků na amerických základnách, kde nalétali v průměru 80 hodin.

Vrtulníky Viper a Venom mají nejmodernější zbraně i obranné systémy. Ještě letos by jich měla česká armáda dostat celkem dvanáct. Zbylých osm pak do roku 2025. Dodávka prvních dvou kusů se ale oproti původním plánům nakonec o něco zpozdí. Místo příštího týdne by je Američané měli dodat na přelomu dubna a května. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.