Klíčový zlom v prodeji Sberbank. Věřitelé by peníze už brzy mohli dostat zpět

Některým věřitelům, hlavně z řad krajů, měst a obcí, se nelíbil přístup insolvenční správkyně – především nevyjasněné finanční toky v ruské bance. Svými stížnostmi tak prodej zkrachovalé Sberbank České spořitelně za 41 miliard blokovali. Teď se konečně po měsících dohadovaní podařil klíčový zlom v jednáních.

I posledních osm obcí už otočilo a dohodě a prodeji tak nic nebrání. "Starostové těchto obcí navrhnou svým orgánům, aby vzaly zpět podání, které daly proti věřitelskému výboru," uvedl Vítězslav Schrek (ODS), hejtman Vysočiny, která je největším věřitelem Sberbank.

[chooze:article;value:457084]

​Je to za minutu dvanáct. Stáhnout stížnosti a dokončit celou transakci se musí stihnout ještě v březnu, kdy končí lhůta spojená s předdomluveným prodejem. "Vypadá to, že to uspokojení bude vyšší než je 90 %," prozradila insolvenční správkyně Jiřina Lužová. "Velmi neradi bychom v tuto chvíli jakkoli ohrozili uzavřený obchod mezi insolvenční správkyní a Českou spořitelnou," doplnil Schrek.

Není také na co čekat. Čím dřív se prodej uskuteční, tím lépe. "Žijeme v době obří inflace. Dochází ke znehodnocování zmrazených prostředků," upozorňuje ekonom Štěpán Křeček.

Když navíc bude příznivá situace na trhu, nelze vyloučit 95procentní, nebo dokonce úplné vrácení veškerých uložených peněz všem věřitelům. "Byli bychom opatrní, dokud nebudeme mít peníze připsány na účtech," říká ekonom Lukáš Pecha z jihlavského pedagogického centra, které je také věřitelem.

Pokud obří transakce proběhne bez problémů, peníze by se mohly začít vyplácet už letos na podzim.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.