Zeman odchází. Jeho stopa v historii bude rozporuplná

Miloš Zeman se stal třetím prezidentem České republiky v 10 hodin a 17 minut, 8. března roku 2013. Byl zároveň první hlavou státu zvolenou v přímé volbě. O velké pozdvižení se postaral už v květnu při výstavě korunovačních klenotů. Hrad tehdy chování prezidenta omlouval virózou.

"Dnes jsem slyšel, že chybělo málo a ke korunovačním klenotům přibyla šavle," okomentoval prezidentův stav tehdejší ministr financi Miroslav Kalousek.

Do myslí diváků se zapsalo také jeho ukazování hůlkou na tehdejšího předsedu vlády Bohuslava Sobotku, který prezidenta překvapil a nepředložil mu očekávanou demisi.

Ani za postoje k zahraničnímu dění nesklízel prezident zrovna ovace a od občanů si vysloužil i nejednu červenou kartu nebo hod vajíčkem.

[chooze:article;value:493959]

Miloš Zeman získal i po pěti letech hlasy většiny voličů a 8. března 2018 složil prezidentský slib podruhé. Od začátku až do konce jeho funkce se hodně mluvilo i o kauzách jeho blízkých spolupracovníků. Omilostnil například šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka odsouzeného za ovlivňování zakázek kolem Lánské obory. Zeman od roku 2016 udělil celkem 26 milostí. Další kontroverzní byla ta pro odsouzeného vraha Jiřího Kajínka.

Prezident se během druhého funkčního období také několikrát ocitl v nemocnici. Od dubna 2021 už absolvoval schůzky na vozíčku. Jeho zdravotní stav řešil i Senát. Zákonodárci měli obavy z toho, zda prezident stále může vykonávat svoji funkci.

[chooze:article;value:493933]

Klid nebudila ani komunikace Hradu. Třeba při posledním převozu prezidenta Zemana do nemocnice mluvčí Jiří Ovčáček zveřejňoval na sociální síti žalmy.

Hradní mluvčí měl často na svých bedrech jiné starosti než dění na politické scéně. Třeba když se snažil dokázat existenci Peroutkova článku Hitler je gentleman. Nedokázal. Ministerstvo financí se pak vnučce novináře Ferdinanda Peroutky za výroky Zemana omluvilo.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.