Vláda zvažuje zásadní změnu ve školství. Ve hře je konec devátého ročníku

Kristýna z Prahy příští rok nastoupí na střední stavební školu. Devátý ročník vnímá spíš jako opakování učiva. "Myslím si, že by se to učivo dalo shrnout do předchozích ročníků," svěřila se.

Někteří koaliční poslanci jsou pro prodloužení povinné školní docházky, ve výsledku by to ale znamenalo, že by děti opouštěly základní školu dříve. "Je to balíček opatření. Jeden z těch kroků je zrušení deváté třídy. Je to o tom zvýšit počet let povinné školní docházky, a to tak, aby se osm let absolvovaly na základní škole a dva roky povinně na střední škole," vysvětlila členska školského výboru a poslankyně z ODS Renata Zajíčková.

[chooze:article;value:489591]

​"Já tu myšlenku nevylučuji, ale myslím si, že to je špatně načasováno. Revize vzdělávacího programu finišuje a počítá se s devátou třídou na základní škole," podotkla poslankyně Jana Berkovcová (ANO), která je rovněž členkou sněmovního školského výboru.

"Rušit devátou třídu není úplně praktické ani z hlediska vývoje toho dítěte, ale je otázka, jestli musíme mít opravdu čtyřleté střední školy," domnívá se ředitelka pražské mateřské a základní školy Veronika Urban Volfová.

[chooze:poll;value:3337d0e3c9b144090924aa9bda191b7630e01a35;layout:tn_nova]

​Návrhy o možných změnách ve struktuře školství se řeší na vládní úrovni. "Je to legitimní návrh. Asi bychom ho měli diskutovat, ale je třeba vyřešit celou řadu problémů včetně návaznosti, protože to není jen zrušení devátých tříd," řekl k návrhu ministr školství Vladimír Balaš (STAN).

"Zásadní změny, které povedou ke zvýšení kvality především regionálního školství, jsou naprosto nezbytné a naše odborné týmy na nich pracují," doplnil ho premiér Petr Fiala (ODS).

[chooze:article;value:491497]

​Počty žáků devátých ročníků základních škol rok od roku rostou průměrně o pět tisíc. Teď jich v lavicích sedí přes sto tisíc. "Určitě by to přineslo úspory, které se můžou pohybovat kolem sedmi miliard korun, a to tím, že státu by to přineslo také novou pracovní sílu, která by odváděla daně a odvody," objasnil ekonom Štěpán Křeček. Trh práce by se prý obohatil nejméně o desítky tisíc lidí.

Nebylo by to poprvé, kdy by Česko změnilo délku povinné školní docházky. Za poslední desítky let se to stalo několikrát. V minulosti žáci dokonce povinně chodili i do desáté třídy. Poslední změna systému nastala po sametové revoluci, kdy se Česko vrátilo k devíti rokům.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.