Polární vír pokazí začátek jara. Do Evropy vrátí arktický vzduch

Náhlé stratosférické oteplení, které před měsícem vyvolalo kolaps polárního víru, bude mít vliv na počasí ještě po několik následujících týdnů. Informoval o tom odborný portál Severe Weather.

Začátek jara, které se meteorologicky datuje od 1. a astronomicky od 20. března, tak nebude úplně ukázkový. "Polární vír je momentálně stlačený nad Sibiří a žene se z něj arktický vzduch na sever Evropy," uvedli experti s tím, že se částečně dostane i do centrální části starého kontinentu.

Českem v příštích dnech prochází frontální rozhraní, které podle meteoroložky Dagmar Honsové počasí na našem území nebývale rozdělí. Severní regiony čekají teploty pod nulou, zatímco jihem projde teplejší vzduch ze Středomoří.

[chooze:article;value:492555]

"Od soboty budou přes střední Evropu v západním proudění postupovat frontální systémy," doplnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Ve středu se do vyšších poloh vrátí sněhová pokrývka, na horách má napadnout až 15 centimetrů. Mrznout bude do konce týdne zejména nad ránem, kdy se teploty budou průměrně pohybovat okolo −2 stupňů Celsia.

"Vysokotlaká anomálie nad Grónskem dál vytlačuje studený vzduch, který se jinak vyskytuje nad polárním kruhem. Chladněji bude v severní Evropě, jižní polovina kontinentu zůstane teplotně většinou na průměrných hodnotách," uzavřeli odborníci s tím, že zatím nelze přesně určit, kdy dopady rozpadu víru odezní.

Slunečné počasí v Česku nevydrželo (3. 3. 2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.