Blížíme se ke konfliktu, varoval USA nový čínský ministr. Pochválil vztahy s Ruskem

"Pokud USA nezabrzdí, ale budou pokračovat v cestě po špatné trati, nic nezabrání vykolejení a určitě dojde ke konfliktu a konfrontaci," prohlásil Čchin Kang na své první tiskové konferenci v pozici ministra zahraničí. Vztahy s Ruskem naopak prezentoval jako maják síly a stability, upozornil deník The Guardian.

Vztahy mezi Washingtonem a Pekingem jsou v tuto chvíli napjaté, připomněla agentura Reuters. Může za to mimo jiné americká podpora Tchaj-wanu, který Čína považuje za své území. K tomu se přidávají obchodní spory, různé názory na válku na Ukrajině i balóny, které Spojené státy v únoru sestřelily nad svým územím.

Podle amerického ministerstva obrany nesly špionážní techniku. Peking to popřel s tím, že je do vzduchu vyslal kvůli sběru meteorologických informací.

[chooze:article;value:492603]

Právě to, jak USA jednaly při přeletu balónů, vytvořilo podle nového čínského ministra roztržku, které se dalo vyhnout. Americká zahraniční politika vůči Číně je podle něj bezohledným zahráváním si se zájmy obou zemí i budoucností lidstva.

Ze strany USA podle něj nejde jen o soutěžení. "Jde o zadržování a potlačování, hru s nulovým součtem, kde ty zemřeš a já budu žít," řekl.

Zároveň si na tiskové konferenci pochvaloval vztahy s Ruskem. Vedení obou zemí jsou podle něj v blízkém kontaktu.

[chooze:article;value:492214]

"Když budou Čína a Rusko spolupracovat, svět bude mít hybnou sílu," uvedl. "Čím je svět nestabilnější, tím je pro Čínu a Rusko nezbytnější, aby své vztahy neustále rozvíjely," dodal.

Peking se ohledně války na Ukrajině prezentuje jako mírotvůrce a představil například svůj 12bodový mírový plán. Čchin Kang na tiskové konferenci sdělil, že dobré vztahy Moskvy a Pekingu nejsou namířené proti jakémukoli dalšímu státu.

Ruský ministr obrany přijel do Mariupolu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.