Vedlejším účinkům léků na srdce je konec. Po novém přípravku svaly nebolí

Léky statiny, jako je například Lipitor nebo Crestor, nejsou žádnou novinkou pro pacienty s nemocemi oběhové soustavy. Tyto léky obvykle slouží ke snižování hladiny cholesterolu. Tím redukují riziko infarktu, mrtvic a dalších závažných srdečních problémů.

Jenže i když jsou statiny velmi užitečné, nejsou bezchybné. Jejich užívání může u některých pacientů vyvolat vedlejší účinky, jako jsou například velké bolesti svalů. Těmito účinky může trpět 7 až 29 procent všech uživatelů, píše portál ABC News.

[chooze:article;value:491694]

Tyto účinky mohou být natolik vážné, že velká část pacientů, která by tyto léky potřebovala, je užívat nemohla. Jenže pak těmto lidem hrozily závažné srdeční problémy. Až donedávna zůstali bez možné alternativy.

Tu však teď poskytuje nový lék jménem Nexletol. Ten funguje podobně jako statiny a blokuje produkci cholesterolu v játrech. Na rozdíl od nich ale nezpůsobuje silné křeče ani další podobné vedlejší účinky. Riziko infarktu Nexletol při testování snížil téměř o čtvrtinu, píše agentura AP.

Nexletol, tedy lék založený na takzvané bempodické kyselině, ale nejspíš ještě jen tak nedorazí. "Zatím je předčasné považovat bempodickou kyselinu za alternativu ke statinům. Vzhledem k jejich velkému množství výhod zůstanou nejspíš statiny hlavní volbou pro většinu pacientů," řekl podle AP lékař a výzkumník John Alexander.

Češi doma hromadí léky. Zbytečně s nimi tak plýtvají:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.