Zelenskyj chce jednat s Čínou. Zajímá ho její mírový plán

"Je to první krok a není špatný," prohlásil Zelenskyj na tiskové konferenci po setkání se španělským premiérem Pedrem Sanchezem. Čína totiž avizovala, že má mírový plán. Ukrajinský prezident jej však zatím neviděl, informoval deník The Kyiv Independent

"Rádi bychom se s Číňany setkali," uvedl na tiskové konferenci. "Je to dnes v zájmu Ukrajiny," dodal. Kyjev už do Pekingu poslal zprávu o tom, že má zájem se setkat, upozornila agentura Reuters.

Ukrajinský prezident už v úterý poznamenal, že počítá s tím, že Čína podpoří ukrajinský mírový plán. Ten počítá s okamžitým stažením Rusů z Ukrajiny, ustanovením tribunálu, na kterém se budou soudit ruské válečné zločiny, či propuštěním zajatců.

[chooze:article;value:491248]

Minulý týden ale čínský diplomat Wang I řekl, že asijská země připravila vlastní. Uvedl, že mírový plán zdůrazní potřebu dodržovat zásady svrchovanosti, územní celistvosti a Chartu OSN, připomněl deník The Guardian.

Existují ale obavy, že Pekingu o žádný mír na východě Evropy nejde. Do Moskvy totiž jezdí v posledních týdnech čínští představitelé a objevily se i spekulace, že Rusku pošle zbraně. Před tím varoval americký ministr zahraničí Anthony Blinken i generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Ukrajinu v pondělí navštívil americký prezident Joe Biden:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.