Vrácení PET lahví a plechovek v Česku. První obchody je začaly vybírat. PŘEHLED

Ve čtvrtek odstartovala pilotní fáze projektu zpětného odběru plechovek a plastových lahví. Vykupovat je budou vždy tři prodejny daného obchodního řetězce.

Lidé tak obaly budou moci aktuálně vracet na pobočce Kauflandu v pražské Michli, olomouckém Neředíně a ve Šternberku. V případě Lidlu půjde o prodejny v pražských Modřanech, v Plzni a v Brně. V průběhu letošního roku by se pak do projektu měly zapojit i další pobočky.

[chooze:article;value:490491]

Zákazníci obdrží slevový kupón na různý sortiment do obchodů. "Zálohování ještě není v tuto chvíli legislativně upraveno. Proto se bavíme o zpětném odběru. Zákazníci nebudou platit zálohu a ani nebudou dostávat finanční částku, ale kupóny," vysvětlila na tiskové konferenci mluvčí Kauflandu Renata Maierlová.

Princip bude podobný jako v případě vrácení zálohovaných skleněných lahví. "Obal musí být nesešlapaný a nepoškozený. Nemělo by v něm být větší množství tekutiny. Následně zmáčkneme tlačítko a vyjede kupón, který lidé mohou využít," popsala Maierlová.

Odborníci očekávají, že by zavedení zálohového systému mělo snížit dopad nápojových obalů na životní prostředí až o téměř 30 %. "Plastové lahve a plechovky jsou aktuálně považovány za odpad. Vysbíraný materiál následně předáme městu, které s ním naloží způsobem, jaký je stanovený," uvedl mluvčí Lidlu Tomáš Myler.

Zálohování PET lahví a plechovek podporuje i mnoho výrobců, ničím neobvyklým není ani v zahraničí. Zavést tento způsob plánuje i Česká republika. "Ministerstvo životního prostředí to připravuje a velmi vážně probíhá debata o legislativním procesu vytvoření záloh," sdělil náměstek ministra životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:489633]

Hlavním cílem je snaha jednotlivé obaly znovu použít. "Česko má dlouhodobý problém s recyklací. Jsme zemí, která je málo bohatá na přírodní zdroje. Jestli máme nějakou šanci, tak je to použít odpad jako materiál, který se dá recyklovat a je možné z něj vyrábět nové věci," vysvětlil Hladík.

Resort by chtěl v budoucnu navíc zálohovat i jiné typy výrobků. "Pokud ty materiály nejsou poškozené a kontaminované, tak jsou technologicky recyklovatelné do nekonečna. Do budoucna princip využití materiálu bude i u jiných typů materiálu," dodal Hladík.

"Je to zásadní změna, která přinese i jiné chování lidí. Není levné ji připravit. Je potřeba to udělat dobře a poučit se z chyb, které jsme viděli v jiných zemích," uzavřel prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Podívejte se na záznam tiskové konference:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.