Vláda nemá 50 miliard na valorizaci důchodů, kdyby její snížení zrušil soud

Pokud by opozice napadla snížení mimořádné valorizace důchodů u Ústavního soudu, vláda by ji nejspíš neobhájila. Při červnové valorizaci by kabinet oproti svým aktuálním plánům musel v rozpočtu najít téměř 20 miliard korun navíc. Při další valorizaci, která přijde nejpozději v lednu, by pak navíc vláda hledala dalších 33 miliard. Tedy celkem přes 53 miliard. A to je téměř pětina schodku aktuálního rozpočtu.

"V této chvíli není třeba připravovat žádný plán B. Jsme přesvědčeni, že postupujeme v souladu s ústavou," říká ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Jenže podle expertů zřejmě stojí přesvědčení kabinetu na dost chatrných nohách. Ústavní právníci totiž dávají chystané opoziční ústavní stížnosti velké šance na úspěch. Tedy v případě, že opozice napadne projednávání novely ve stavu legislativní nouze.

[chooze:article;value:490422]

​"Je tady dost velká šance na úspěch. Ústavní soud už v roce 2010 ve dvou nálezech stanovil že (pro stav legislativní nouze, pozn. red.) musí být obdobná situace, jako když je nouzový stav, nebo dokonce stav ohrožení státu," uvádí ústavní právník Aleš Gerloch. 

"Ústavní soud skutečně může ten zákon pro pochybení v tom procesu zrušit. Stav legislativní nouze podle Ústavního soudu vyžaduje nějaké mimořádné okolnosti," připomíná další ústavní právník Ondřej Preuss.

Ani třetí ústavní právník Ladislav Vyhnánek se svým stanoviskem příliš neodlišuje. "V souladu s předchozí judikaturou ústavního soudu považuji (plán vlády, pozn. red.) za zneužití stavu legislativní nouze," říká.

[chooze:article;value:491022]

​Vláda musela dopředu vědět o poměrně vysoké míře inflace. "Upozorňovali jsme na na to, že v rozpočtu na rok 2023 je určitá míra nejistoty spojená s rizikem mimořádné valorizace důchodů," upozorňuje Petr Musil z Národní rozpočtové rady.

Nově zvolený prezident Petr Pavel zatím neuvedl, jestli spornou novelu podepíše. V pátek se kvůli tomu dokonce plánuje sejít s opozičním hnutím ANO. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.