Turecký mladík nahrál v troskách domu poslední rozloučení. Pak se stal zázrak

Sedmnáctiletý Taha Erdem spal jako obyčejně ve své posteli, v pondělí 6. února však jeho domov zasáhla katastrofa. V noci ho probudily otřesy a během deseti sekund se celá čtyřpatrová budova, v níž bydlel, zhroutila. Mladíka uvěznily trosky, aniž by tušil, co se stalo s jeho otcem, matkou a mladším bratrem.

S myšlenkou, že se ze sutin živý nedostane, vytáhl sedmnáctiletý chlapec telefon z kapsy a začal svým blízkým nahrávat poslední rozloučení, které měli najít po jeho smrti. "Myslím si, že tohle je poslední video, které pro vás kdy natočím," řekl ve videu natočeném pod sutinami Taha Erdem.

[chooze:article;value:491053]

​"Stále se to třese. Smrt, přátelé, přichází v době, kdy to člověk nejméně čeká," zazoufal si mladík a začal se v arabštině modlit. "Je mnoho věcí, kterých lituji. Kéž by mi Bůh odpustil všechny hříchy. Pokud se odsud dnes dostanu živý, chci udělat mnoho věcí," zadoufal Taha přece jen v záchranu. Poté se však zmínil o své rodině, o které si myslel, že pád budovy nepřežila.

Po jeho slovech smíru se však stal zázrak. O dvě hodiny později ho zachránili mezi prvními přeživšími. Sousedé se o něj následně postarali a odvezli ho k tetě. Trvalo deset hodin, než místní vyprostili i jeho rodiče a sourozence. Ti se z trosek snažili vyhrabat vlastníma rukama.

"Budova na nás padala patro za patrem," řekla pro agenturu AP matka chlapce. Zavzpomínala na zoufalý moment, kdy v troskách nepřestávala křičet jméno svého staršího syna. Když neslyšeli žádnou odpověď ani synovy vzlyky, mysleli si s mužem, že je mrtvý. Všichni naštěstí jako zázrakem přežili. "Svět mi v tu chvíli patřil. Nemám nic, ale mám své děti," svěřila se dojatá matka.

[chooze:gallery;value:30253]

Čeští záchranáři se vrátili z Turecka. Vyprostili 78 lidí:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.