Nizozemci museli vyprovodit ruskou loď. Cílí na infrastrukturu, tvrdí rozvědky

"V posledních měsících jsme viděli, jak se ruští aktéři snaží odhalit, jak funguje energetický systém v Severním moři. Je to poprvé, co jsme se s tím setkali," informoval podle agentury Reuters na tiskové konferenci šéf nizozemské vojenské rozvědky MIVD Jan Swillens. 

Upozornil na ruskou loď, která se pohybovala v Severním moři poblíž větrné farmy. "Rusko mapuje fungování našich větrných parků v Severním moři. Velmi je zajímá, jak by mohli sabotovat energetickou infrastrukturu," vysvětlil Swillens. V tomto případě se to ale nepovedlo a vyprovodily ji námořnictvo a pobřežní stráž. 

[chooze:article;value:490443]

Podle rozvědek MIVD a AIVD se terčem ruských sabotáží stávají internetové kabely, plynovody a právě větrné farmy. Uvedly to na společné tiskové konferenci.

Tajné služby navíc dlouhodobě upozorňují, že Kreml může napadnout například zařízení na pitnou vodu, připomněl web NOS. Zároveň se má Moskva snažit získat tajné informace.

Nizozemsko zároveň už o víkendu vyhostilo ze země několik ruských diplomatů. Přesný počet ale neuvedlo. Rusko totiž podle rozvědek mezi diplomaty umisťuje zpravodajce.

EU uvažuje nad sankcemi na ruská paliva:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.