Wagnerovci se nejspíš stáhnou z Ukrajiny. Vězně do svých řad láká Kreml

Wagnerovci končí s verbováním nových vojáků v ruských věznicích. Většina členů této skupiny přitom pochází právě z těchto míst. Jenže trestanci o působení v ní nemají zájem. Podle šéfky charitativní organizace Rusko za mřížemi Olgy Romanovové se totiž nejspíš dozvěděli o tom, jak dopadli ti, kteří se do války vydali.

Podle webu Newsweek jich je 40 tisíc nezvěstných nebo v boji zemřeli. Zbylo tak jen deset tisíc těch, kteří dále bojují. Na pověsti wagnerovcům určitě nepřidalo ani vraždění vlastních členů, které předtím zajali ukrajinští vojáci. Za milost a peníze jim tak půlroční stáž na frontě nejspíš nestojí. I proto zřejmě jejich šéf Jevgenij Prigožin oznámil, že se nábor vězňů zastavuje. "Nyní plníme všechny své závazky vůči těm, kteří pro nás pracují," uvedl.

Bývalý vojenský velitel samozvané Doněcké lidové republiky Igor Girkin podle webu Newsweek přišel s tím, že wagnerovci zastavili verbování vězňů na příkaz Kremlu. Podle Romanovové se totiž ve dvou trestaneckých koloniích objevili zástupci ruského ministerstva obrany. To se prý dělo i dříve, ale vybírali velmi pečlivě a v malém množství. Aktivita ruské armády se v tomto odvětví prý v poslední době zvýšila.

[chooze:article;value:485017]

"Zatím je počet osob rekrutovaných ministerstvem obrany malý, asi 500 lidí. Nabízejí úplně stejné podmínky, jaké nabízel Wagner. Až na jednu věc. Ministerstvo obrany zdůrazňuje, že nedojde k žádným mimosoudním popravám," prohlásila Romanovová.

Jedním z důvodů stažení Wagnerovy skupiny má být i to, že v poslední době nezaznamenala žádný velký úspěch. Jeden z možných důvodů prozradili členové skupiny zajatí ukrajinskými vojáky v rozhovoru pro CNN. "Bylo nás devadesát. 60 jich při tom prvním útoku zemřelo, zabila je minometná palba. Hrstka jich zůstala zraněná. Když je jedna skupina neúspěšná, hned je vyslána další. Když je neúspěšná druhá, pošlou další skupinu," popsali zajatci hrůzy z fronty.

"Zraněným se nedá pomoci. Ukrajinci na nás pořád stříleli, takže i když byla jejich zranění lehká, museli jsme jít dál. Jinak jste to vy, kdo to schytá další," přidali. Jeden z nich popisoval cesty lesem prosetým minami. "První kroky do lesa byly obtížné kvůli všem rozesetým minám. Z deseti chlapů jich sedm hned zemřelo," řekl.

Lavrov na začátku února nepřímo potvrdil, že Rusko chystá velkou ofenzivu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.