Nebyla to poslední katastrofa v Turecku, bojí se seismolog. Ohrožené jsou i metropole

Za minulého režimu si Aleš Špičák kvůli svému politickému profilu z mnoha vysokoškolských oborů vybírat nemohl. Nyní je z něj uznávaný seismolog působící v Geofyzikálním ústavu Akademie věd ČR.

"Ty ničivé jevy mívají vliv i na politiku a dá se to ilustrovat na dlouhé historii. Ještě před naším letopočtem bylo na ostrově Kréta několik kmenových států soupeřících o ekonomickou nadvládu. Území jednoho z nich zdevastovalo silné zemětřesení, a to vedlo nakonec k zániku toho uskupení," říká Špičák.

V Turecku se zemětřesení opakují. Kromě toho z tohoto týdne tam bylo nejen roce 1999 či ve středověku...

Před koncem milénia to ale bylo zcela jinde než tento týden, kdy byla zasažena východní část Turecka. V roce 1999 se otřásla země na severu anatolské desky. Tureckem probíhají zlomové struktury a trhliny, naprosto všude tam nejsou, ohrožený je ale například Istanbul.

Dá se odhadnout, kdy a kde bude zemětřesení v Turecku příště?  

To se přesně nedá. Dvacet kilometrů jižně od Istanbulu vede trasa anatolského zlomu. A na něm došlo k zemětřesení v roce 1999. Ve stejném roce tam byla dokonce dvě. Ten zlom tam ale nekončí a pokračuje dále na západ Marmarským mořem. Istanbul byl opakovaně poškozen ve středověku. A nepochybně tam nastane i další zemětřesení. A vzhledem k tomu, že už tam dlouho žádná taková pohroma nebyla, tak by to mohlo být relativně brzy. Tedy třeba během několika let. Stejně tak je ale možné, že to bude třeba i za třicet, padesát roků. Ty zlomy samozřejmě různými metodami monitorují hlavně turečtí geofyzikové. A nevím o tom, že by publikovali nějaký parametr, který by měl nasvědčovat, že se to zemětřesení skutečně blíží.

Je míra ohrožení pro Istanbul nějak výjimečná i v tom celosvětovém měřítku?

Podobně na tom jsou například i Tokio, Los Angeles, San Francisco a řada dalších aglomerací ve světě.

[chooze:article;value:488811]

Dalo by se říci, že tyto metropole vznikly na špatných místech?

Města byla historicky vybudována tam, kde jsou většinou z řady logických důvodů. Mohou to být například dostupné zdroje pitné vody. Zemětřesení lidem způsobují velké škody hlavně kvůli rostoucímu počtu obyvatel. Lidé totiž ženou stavby do výšky. A pokud se nerespektuje situace, jaká v těch místech je, tak to může mít katastrofální důsledky.

Nejde ale jen o výškové budovy. Města mají též velké mosty, metro...

Vždy je dobré si uvědomit, kde se člověk nachází a jaká tam jsou rizika. Kromě zemětřesení to mohou být i povodně či další potenciální problémy. Čím více jsou stavby složitější nebo komplikovanější, tím důležitější je zvážit, jak budou vyprojektované. Moderní objekty by svou konstrukcí měly odpovídat rizikům, která v jejich lokalitách jsou.

[chooze:article;value:489183]

Překvapilo vás něco na záběrech tureckého zemětřesení z tohoto týdne? Snese to nějaké srovnání?

Když se podíváte na zemětřesení z Haiti, které tam nastalo v roce 2010, tak tam byla ta situace naprosto neuvěřitelná. Míra nefunkční infrastruktury byla velice podobná. Pokud nastane zemětřesení na silně zalidněném místě s nějakými politickými problémy, tak je ten pohled pokaždé velice truchlivý.

Už se hlavně v zahraničních médiích začaly objevovat spekulace, že by po zemětřesení v Turecku mohl skončit kvůli nespokojeným občanům prezident Recep Tayyip Erdoğan…

Nejde jen o zemětřesení. Ty ničivé jevy mívají vliv i na politiku a dá se to ilustrovat na dlouhé historii. Ještě před naším letopočtem bylo na středomořském ostrově Kréta několik kmenových států soupeřících o ekonomickou nadvládu. Území jednoho z nich zdevastovalo silné zemětřesení, a to vedlo nakonec k zániku toho uskupení.

Českým záchranářům se v pátek podařilo najít v sutinách první přeživší, více v reportáži:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.