V žebříčku nejhorších jídel světa se umístila i dvě česká

Web Taste Atlas pravidelně zveřejňuje seznamy nejlepších, ale i nejhorších jídel na světě. Žebříček se mění podle toho, jak lidé průběžně hodnotí daný pokrm. Zatímco minulý týden Taste Atlas vyhlásil jako nejhorší pochoutku ruský salát Indigirka, k pátečnímu dopoledni žebříčku kraloval tradiční islandský pokrm Hákarl.

https://twitter.com/TasteAtlas/status/1622345626284396560?s=20&t=AypS812LSe9T-cul81FUvA

Aktuálně nejhůře hodnocené jídlo světa se připravuje z masa žraloků malohlavých a velikých, které je pro lidi jedovaté, a vyžaduje proto zvláštní úpravu. Před konzumací se nechává několik týdnů fermentovat a posléze sušit. Pokrm je typický silným zápachem po amoniaku a chutí připomínající uleželý sýr. Opravdová lahůdka.

Mezi nejneoblíbenějšími 50 pokrmy světa jsou i dva české – rýžový nákyp a rybí polévka. Od minulého týdne (viz žebříček zde) si dokonce ještě pohoršily. Tehdy byl totiž nákyp na 27. místě a rybí polévka na 28., nyní je první zmíněné jídlo 24. nejhorší, a polévka se posunula dokonce na 23. příčku.

​​Aktualizovaný seznam v top pětce stále zahrnuje sibiřskou Indigirku. Co je tento nepopulární salát zač? Jeho hlavní ingrediencí jsou nakrájené mražené ryby, které doplňuje cibule, olej, sůl a pepř. A jak píše Taste Atlas, pokrm se podává pořádně vychlazený a hodí se k vodce.

​V top pětce se nachází i kambodžská specialita, kterou je smažený pavouk. Tuto pochoutku asi není potřeba detailněji popisovat, většina Čechů se zřejmě shodne na tom, že se vysoko na žebříčku umístila zaslouženě.

[chooze:article;value:351383]

Za zmínku stojí Hormiga culona, což jsou pražení mravenci s velkými zadečky, kteří jsou velkou lahůdkou v Kolumbii. V žebříčku nalezneme i Sannakji, tedy syrová mláďata chobotnic, která se podávají pokapaná sezamovým olejem. Pokrm se navíc konzumuje ihned po nakrájení, některé kousky sebou tudíž na talíři ještě cukají.

Chuťové pohárky mnoha lidí si nezískal ani mexický dezert Chongos Zamoranos, který se připravuje obvykle ze syrového sraženého mléka, cukru a skořice. Je to v podstatě sýr nasladko. Velmi neoblíbeným pokrmem je například Beuschel, který patří mezi klasiku rakouské kuchyně. Jeho základem jsou telecí vnitřnosti.

Na seznamu nalezneme také spoustu jídel ze Skandinávie. Do top dvacítky lidé zařadili například Thorramatur, který je výběrem různých tradičních islandských jídel. Standardně je mezi nimi fermentované žraločí maso nebo pečená jehněčí hlava. Za zmínku stojí také Lutefisk – sušená bílá ryba naložená v louhu, která se podává zejména v Norsku, ale i jiných severských zemích.

Na vybraná jídla, která se umístila v žebříčku, se můžete podívat v galerii.

[chooze:gallery;value:30334]

​Řízek je naopak ve světe velmi populární. Připravit se dá nejrůznějšími způsoby:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.