Po polárním víru udeří další jev. Začátek jara ovlivní doznívající La Niña

Zatímco Česko bylo v posledních dnech v sevření krutých mrazů a lidé se těšili z ideálních podmínek pro zimní radovánky, odborníci z portálu Severe Weather už vyhlížejí jaro. A podle nich se už brzy dočkáme oteplení.

"Očekáváme, že v Evropě budou panovat většinou vyšší než průměrné teploty, a to na většině kontinentu. To ovšem neznamená, že už nepřijdou chladné dny způsobené přechodem studené fronty," uvedli meteorologové.

[chooze:article;value:488766]

Podle odborníků by navíc jaro nemuselo být příliš deštivé. "Co se týče srážek, tak předpokládáme, že budou v Evropě panovat normální nebo spíše sušší podmínky," dodali experti.

Studené dny bude mít na svědomí právě ještě doznívající La Niña, a to zejména na začátku jara. Tento jev zpravidla může za výraznější propady teplot. Na počasí v Evropě však bude mít v následujících měsících podle odborníků jen minimální dopad. Chladnější vzduch bude spíše proudit směrem na Severní Ameriku.

Meteorologové ale nevylučují, že by se v průběhu března mohlo v Česku znovu ochladit a zima tak dala o sobě ještě vědět. "Z posledních let víme, že i březen přináší chladnější počasí a návrat zimy se vším všudy. A dokonce loni v dubnu v první dekádě byly v horských oblastech nejlepší podmínky pro lyžování," řekla TN.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Se sněhem se však už musíme zřejmě rozloučit. "Většina Evropy bude mít na začátku jara menší množství sněhu, než je obvyklé pro toto období," stojí na odborném webu.

[chooze:article;value:488898]

La Niña ovlivňovala počasí v posledních sedmi letech, nyní ji podle meteorologů vystřídá její teplý bratr El Niño. S největší pravděpodobností to tak znamená, že Evropu čeká další extrémně horké a suché léto. Více se dozvíte v tomto článku na TN.cz.

České silnice jsou plné děr, za které může proměnlivé počasí. Více se dozvíte v následující reportáži:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.