Tragické dozvuky zemětřesení. Zoufalý otec stále drží za ruku zavalenou dceru

Nepopsatelná bolest, bezmoc a čiré zoufalství. To teď zažívají přeživší ničivého zemětřesení v Turecku a Sýrii. Z některých fotografií z místa běhá mráz po zádech.

Na jednom snímku drží otec za ruku svou 15letou dceru, která leží ve své posteli s růžovým povlečením pod troskami zříceného domu v jednom z tureckých měst tak, jak ji zastihla ničivá síla zemětřesení. Dívka nejeví známky života. Ani po její smrti ji ale otec odmítá opustit.

[chooze:article;value:488629]

Smutný osud potkal i 40letého Ahmada, který při zemětřesení přišel o 25 členů rodiny. Pod troskami budov našly smrt jeho děti, vnoučata a další příbuzní. Těla svých blízkých vytažená ze sutin zabalil do dek do té doby, než se dočkají řádného pohřbu. "Zlomil jsi mi srdce! Nikdy jsem si nemyslel, že se něco takového může stát," řekl Ahmad svému mrtvému vnukovi.

Spousta lidí své příbuzné a přátele stále pohřešuje. Čím déle ale pod sutinami zůstávají, tím menší šanci na přežití mají. Štěstí v neštěstí měla novorozená holčička, která přišla na svět přímo v sutinách domu v Sýrii. S mrtvou matkou ji ještě v době, kdy ji záchranáři našli, pojila pupeční šňůra. Z celé rodiny byla jediná, kdo přežil.

"Když se dostala k nám do nemocnice, měla několik záchvatů. Na zádech má velkou pohmožděninu a další škrábance po celém těle. Pravděpodobně se narodila tři hodiny před tím, než ji našli. Zemřela celá její rodina, tedy všech sedm příbuzných. Našli ji sousedé," popsal lékař Hani Márúf.

Boj o holý život nakonec vyhrál i jeden syrský chlapec. Záchranáři ho naprosto dehydratovaného našli až po dlouhých 45 hodinách. Stejně tak se záchranným týmům podařilo vyprostit i řadu dalších lidí včetně mnoha dětí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.