Parkinsonovu chorobu můžete odhalit včas. Vědci našli překvapivý příznak

Včasná diagnóza je klíčovou součástí účinného léčení mnoha nemocí. Výjimkou není ani Parkinsonova choroba, s níž žije na světě přes 10 milionů lidí. Tato nemoc nervového systému se obvykle projevuje nekontrolovatelným třesem a ztrátou schopnosti ovládat svůj pohyb.

Léčba Parkinsonovy choroby je v současnosti nemožná, avšak existují léčiva, která dokážou tuto nemoc zpomalit a usnadnit pacientům život. Čím dříve je proto nemoc odhalena, tím více mohou léky vývoj choroby pozdržet a zpomalit. Většinou se Parkinsonova nemoc diagnostikuje až poté, co se objeví příznaky v podobě třesu.

[chooze:article;value:487398]

Tým vědců z Technologické univerzity v litevském Kaunasu ale nyní přišel s možným řešením, jak zákeřnou nemoc odhalit ještě dříve, než se stihne plně rozvinout. Klíčem k brzké diagnóze je lidský hlas.

Pacienti v počátečních fázích Parkinsonovy nemoci totiž mohou mluvit znatelně tišeji a pomaleji. Jejich projev navíc může být mnohem více monotónní. Úbytek nervových buněk se totiž nevyhýbá ani hlasovému ústrojí.

Citlivost hlasivek je pro sledování příznaků skvělým prostředkem. "Změny v řeči se často objevují ještě dříve než motorické potíže. Proto může být pozměněný hlas prvním ukazatelem nemoci," sdělil výzkumník Rytis Maskeliūnas, který vede vědecký tým stojící za objevem.

[chooze:article;value:481500]

Změny hlasu nejsou v tomto odvětví novinkou. Lékaři o spojení choroby a změn řeči vědí již od 60. let. Nová je však metoda, kterou litevští vědci používají. Příznak dokážou vyhodnotit i v případech, kdy jej ještě lidské ucho není schopno zachytit.

Používají k tomu algoritmus zaměřený na analýzu lidského hlasu. Vzorky hlasu vyhodnocuje umělá inteligence. Vědci navíc chtějí svůj vynález poskytnout veřejnosti v podobě mobilní aplikace, s jejíž pomocí mohou lidé zjistit podezření na nemoc i sami u sebe.

Výzkumníci ale zároveň upozorňují na nutnost častých návštěv lékaře. "Rozhodně tady nevyvíjíme nějakou náhradu rutinní lékařské prohlídky. Naše metoda slouží k brzké diagnóze a sledování průběhu nemoci. Můžeme tak například zjistit, jak účinná je léčba," dodal Maskeliūnas.

Úspěch českých vědců. Metoda jim pomůže vyléčit Parkinsonovu nemoc:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.