Červený kříž varuje: Další pandemie může být za rohem a svět není připraven

Covid-19 se v roce 2020 rozšířil do celého světa a během tří let zabil po celé planetě skoro sedm milionů lidí. Je to více než jakákoliv přírodní katastrofa v historii. Podobná pandemie navíc může kdykoliv udeřit znovu. Podle Mezinárodního hnutí Červeného kříže a Červeného půlměsíce (IFRC) by nová pandemie mohla být dokonce za rohem.

Organizace zveřejnila tento týden dvě přelomové zprávy, které poskytují doporučení, jak mohou světoví lídři v budoucnu zmírnit tragédie tohoto rozsahu. "Pandemie covidu by měla být pro globální komunitu probuzením, aby se připravila na další zdravotní krizi. Naše doporučení světovým lídrům se soustředí na budování důvěry, řešení nerovnosti a zapojení místních aktérů a komunit k provádění život zachraňujících prací. Další pandemie by mohla být za rohem, a pokud zkušenosti s covidem neurychlí naše kroky, abychom byli lépe připraveni, tak co budeme dělat potom," varoval generální tajemník organizace Jagan Chapagain.

Síť IFRC za poslední tři roky oslovila přes miliardu lidí, aby je pomohla ochránit před virem. Opakovaně se přitom objevovalo téma důvěry. Když lidé důvěřovali zprávám, tak byli ochotni dodržovat různá opatření. Podobně bylo možné očkovat miliony lidí v rekordním čase, když většina z nich věřila, že vakcíny jsou bezpečné a účinné.

[chooze:article;value:486844]

​V průběhu své práce také týmy Červeného kříže a Červeného půlměsíce zdokumentovaly, jaké aspekty způsobují rychlejší šíření nemoci. Patřily mezi ně špatná hygiena, přelidněnost, nedostatečný přístup ke zdravotním a sociálním službám a podvýživa.

"Byly to brutální tři roky, ale zveřejňujeme tento výzkum a dáváme doporučení z důvodu naděje. Globální komunita se může poučit a napravit tuto tragédii tím, že bude lépe připravena na budoucí zdravotní krizové situace," řekl generální tajemník.

Covid už v Česku není největším zabijákem. Vystřídaly ho jiné potíže, podívejte se jaké:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.