V Karlových Varech vznikne nový obor. Radost z něj ale někteří nemají

Kinantropologie – wellness specialista. Tak se nazývá bakalářský obor, který se Západočeská univerzita chystá otevřít v Karlových Varech. "Byl by to takový obor, který by byl ušitý na míru Karlovarskému kraji, kde je vlastně potřeba v tom lázeňském provozu přesně takovýto typ specialistů," sdělil karlovarský radní pro školství Jindřich Čermák (Piráti).

Byl by prvním svého druhu v republice a zároveň prvním oborem veřejné vysoké školy v Karlových Varech. O tom, že lázeňské město potřebuje vysokou školu, se mluví dlouhodobě. Region se podle statistik vylidňuje nejvíc z celé republiky a na poslední příčce skončil i v průměrné výši mezd. Podle zastupitelů by to vysoká škola mohla změnit.

"Myslím, že odsud hlavně všichni utíkají pryč. Si to představuju jako někoho, kdo bude pracovat v lázeňství, ale asi úplně ne na pozici doktora, takže spíš nějakého pomocníka. Nebo třeba rehabilitace," myslí si jeden z obyvatelů Karlových Varů. "Nevím, jestli úplně tady ve Varech, jestli to bude dobré, když tady ta vysoká škola, co tady měla být, se ani neotevřela kvůli malému zájmu, takže úplně nevím, jestli je to ideální pro Karlovy Vary," doplnil další.

[chooze:article;value:484747]

Podle zastupitelů si absolventi najdou v regionu lehce uplatnění. Jenže lázně spíš skomírají a hostů ubývá. "Samozřejmě před covidem se tady jenom léčilo. Jsou to tradiční lázeňské procedury a ty wellnessové byly spíš takové doplňkové. Co se týká po covidu, tak jsme začali převážně wellness víkendy, pak už se trošičku rozjelo i to lázeňství," poznamenal předseda karlovarské pobočky Asociace hotelů a restaurací ČR Jan Kronika.

Karlovarské léčebné hotely zaměstnávají zdravotnický personál na pozici lékařů a lázeňských sester. Wellness specialista by měl být jejich prostředníkem. "Wellness je úplně jiné specifikum než tradiční lázeňství, tak uvidíme, co to přinese," řekl Kronika.

V Karlovarském kraji dlouhodobě chybí zdravotnický personál. Ten ale wellness specialisté pravděpodobně nenahradí. Kraj by v budoucnu rád nalákal i další vysoké školy, na to ale potřebuje finance.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.