Přibývá Čechů s nebankovními půjčkami. Lidem chybí peníze na nájem i energie

Zdražení energií, nájmů, jídla, dopravy – to vše se podepsalo na finanční situaci Čechů. Až polovina lidí nevychází s výplatou. Řadě z nich buď už došla finanční rezerva, anebo ji nikdy neměli.

"Za poslední rok se ztenčily vklady, které měli lidé uložené na svých účtech, protože jak rostla inflace, tak lidé víc prostředků využili," vysvětlil mluvčí České bankovní asociace Radek Šalša.

Podle průzkumů si Češi menší částky sice snaží půjčovat od svých příbuzných. Když to ale nevyjde, nejčastěji se obrací na nebankovní finanční instituce. Jen za poslední týdny takových půjček přibylo zhruba o deset procent.

[chooze:article;value:476063]

​"Vzrostl počet nesplácených nebankovních úvěrů zhruba o šest procentních bodů," uvedl ředitel Institutu prevence a řešení předlužení Radek Hábl.

Půjčky si lidé dřív brali hlavně na větší domácí spotřebiče jako to třeba na novou pračku anebo televizi. Řada Čechů se neváhala zadlužit i kvůli zahraniční dovolené.

Podle ekonomů jsou v současné době pro řadu domácností půjčky téměř existenční nutností. "Bohužel tím, jak žijeme v době vysoké inflace, když zdražují energie, potraviny či nájemné, tak lidem zkrátka nestačí výplata na to, aby uhradili všechny své měsíční výdaje. Právě to je cesta do pekel," Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities.

"Většinou lidé, kteří si berou nebankovní půjčky, tak mají nižší bonitu. To znamená, že už si většinou nemůžou půjčit u banky," sdělil Hábl.

Podle dat České bankovní asociace se každý desátý Čech zadlužuje rizikově. Nejčastější výše půjčky je do 20 tisíc korun. Lidé si víc půjčují i u bank. "Evidujeme zvýšený zájem o půjčky, nicméně nejde primárně o půjčky na nájem či energie. Zvýšený zájem jsme zaregistrovali zejména v oblasti sloučení půjček, kdy klientům nabízíme snížení měsíčních splátek," řekla mluvčí Komerční banky Šárka Nevoralová.

"U České spořitelny je zájem o půjčky stabilní, dominují pochopitelně spotřebitelské úvěry, kde se ta částka liší podle typu půjčky," zhodnotil mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Podle finančních odborníků řada lidí, která nevychází s penězi na zaplacení základních životních potřeb, stále nečerpá příspěvky od státu. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.