Situaci s léky se daří řešit, tvrdí ministr. Antibiotika pro děti přitom stále nejsou

Paní Petra v pondělí s dvěma nemocnými dětmi navštívila dětskou lékařku, která jim na léčbu angíny a streptokoka předepsala cílená antibiotika ve formě sirupu. Sehnat je ale byl po celé Praze nadlidský úkol.

"Navštívila jsem nejbližší lékárnu v Čakovicích. Říkám si – tam by možná mohly být. Bohužel vůbec, takže jsem přijela domů a obvolala jsem největší řetězce. Tam mi bylo řečeno, že v celé Praze není prostě ani jedno balení," popsala.

Takových zoufalých rodičů s nemocnými dětmi je pěkná řada. Přestože vláda slibovala rychlé řešení, to se jak je vidět stále nepodařilo najít. "Pro mě je to prostě nepochopitelné, že opravdu v dnešní době nemáme antibiotika," kritizovala paní Petra.

[chooze:article;value:486376]

​Ve většině případů se pediatři snaží hledat alternativní řešení. U léků pro nejmenší děti to prý ale bývá často problém. "My tu situaci z hlediska léčení dětí vyřešit umíme, akorát nepostupujeme tak správně, jak bychom postupovat měli. Z hlediska racionálnosti podávání těch léků bychom měli vždycky volit u angíny klasické penicilinové antibiotikum, což my to u malých dětí nejsme schopni, protože nemáme sirupové formy," vysvětlila pediatrička Hana Cabrnochová.

Štáb TV Nova se dnes snažil informovat u ministra zdravotnictví Vlastimila Válka i premiéra Fialy, jak se jim situaci s nedostupnými dětskými antibiotiky daří řešit. Bohužel ani jeden neměl celý den čas.

"Celou situaci považuji za velmi nešťastnou a skutečně se domnívám, že tady nebylo uděláno všechno ze strany vlády tak, jak by mělo, protože za prvé – ta situace není úplně nová, máme ji již několik týdnů a za druhé – ty řeči, že to je celoevropská záležitost, nejsou pravdivé, protože víme, že naši lidé dojíždějí do Německa, do Polska, kde léky nakupují," uvedla poslankyně Věra Adámková (ANO).

Už ve čtvrtek by se měli sejít zástupci ministerstva zdravotnictví, opozice, lékárníků, pediatrů i farmaceutických společností. Problém je prý složitější, než se zdálo.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.