Mravenci cítí pach rakoviny v moči, tvrdí vědci. Mohli by pomoct k časné diagnóze

Francouzští vědci přišli s překvapivým tvrzením. Jejich studie ukázala, že mravenci jsou schopni rozpoznat přítomnost rakoviny podle pachu moči. Výsledky přinesl deník Sky News.

Vědci už dříve dokázali, že rakovina mění pach moči. Pro lidi je ale změna necítitelná. V případě mravenců je tomu naopak. Jejich pachové schopnosti ale byly prokázány úplně poprvé.

"Mravenci mohou být použiti jako biodetektory k rozlišení zdravých jedinců od těch s nádorem. Lze je snadno vycvičit, rychleji se učí, jsou velmi efektivní a jejich chov není drahý," uvedla k výsledkům studie, kterou publikovala organizace The Royal Society, její autorka Patrizia d'Ettorreová z pařížské vysoké školy Sorbonny.

[chooze:article;value:484050]

​​Vědci studii prováděli na 70 mravencích, ti mají podle odborníků velmi silný čichový systém. Vzorky moči odebrali zdravým hlodavcům i těm, kteří trpí nádorovým onemocněním. Po třech pokusech byli mravenci schopni rozpoznat rozdíl.

Výzkum se nyní přesune na vzorky lidské moči. Výsledky studie by tak mohly přispět k včasnému odhalení rakoviny. Čím dříve je rakovina diagnostikována, tím vyšší jsou šance na uzdravení pacienta. Tento objev je tak slibnou metodou.  

Cigaretové filtry mohou čistit odpadní vody. Pracují na tom vědci ze Zlína:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.