Zemské jádro se zastavilo, tvrdí vědci. Nebezpečné to prý není

Zemské vnitřní jádro se prý zcela zastavilo. Stát se to mělo podle čínských vědců nejpravděpodobněji v roce 2009. Jádro začalo zpomalovat, až se nakonec zastavilo úplně, a v roce 2011 začalo rotovat opačným směrem. Naštěstí scénář jako z filmu Jádro prý nehrozí.

Názory vědců ohledně rotace jádra se různí. Někteří si myslí, že to není poprvé, kdy se zastavilo, jiní zase tvrdí, že jádro mohlo maximálně pouze zpomalit.

"Vnitřní jádro se nezastaví úplně. To znamená, že vnitřní jádro je nyní více synchronizované se zbytkem planety než před deseti lety, kdy se točilo o něco rychleji. Ale žádná pohroma nehrozí," tvrdí Hrvoje Tkalcic, geofyzik z Australské národní univerzity.

[chooze:article;value:486568]

Ačkoliv má každý jiný názor na funkčnost zemského jádra, na jedné věci se vědci přeci jen shodnou – stále o něm nevíme skoro nic. "Můžete si představit seismology jako lékaře, kteří studují vnitřní orgány těl pacientů pomocí omezeného vybavení. Takže navzdory pokroku je náš obraz jádra Země stále rozmazaný a my jsme stále ve fázi objevování," vysvětluje Tkalcic.

Zkoumání zemského jádra je tak pro vědce stále velkou výzvou. A to i přesto, že ho máme přímo pod nohama.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.