Policistů ubývá. Jejich počet klesl na kritickou hranici pro zajištění bezpečnosti

Počet 40 tisíc policistů je základ pro "stálé úkony i jednorázové akce". Těmi policejní prezident Martin Vondrášek myslí například zajištění bezpečnosti během událostí, jako bylo loňské předsednictví České republiky v Evropské unii. Problém s nedostatkem personálu chce policejní šéf řešit s Bezpečnostní radou státu. Vondrášek se na tom v úterý domluvil s premiérem Petrem Fialou (ODS) a ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN).

Podle Oldřicha Bureše, vedoucího Centra bezpečnostních studií Metropolitní univerzity, se počty policistů pohybují okolo čtyřiceti tisíc již delší dobu. "Stejná otázka se diskutuje už od poslední finanční krize v roce 2010. Tehdy se kvůli škrtům dokonce rušily pobočky Policie ČR v některých regionech a menších městech," upozorňuje Bureš.

[chooze:article;value:484318]

"Tehdy se menší počet policejních služeben mohl projevit například v nárůstu drobné kriminality," míní odborník. "Pokud lidem někdo vykrade auto, už to mnohdy ani nehlásí, protože nevěří, že by to mohl někdo vyšetřit," říká bezpečnostní analytik. ​

Některá města podle Bureše řeší problémy související s nedostatkem policistů například najímáním soukromých bezpečnostních agentur, což považuje za kontroverzní. Naopak dobrou cestu k efektivnímu řízení policie vidí v aktivitách, jako je mapa kriminality či instalace bezpečnostních kamer. Díky tomu se ušetří práce policistů a je možné nasměrovat více sil do míst, kde je to nutné. ​"Technika práci lidí ale nikdy zcela nenahradí. Je také nutné si vybudovat důvěru společnosti," uvádí Bureš.

[chooze:article;value:485998]

Plnohodnotnou náhradou Policie ČR nemohou být ani městské policie. "Ke spoustě případů musejí strážníci stejně volat státní policii. Více uniforem v ulicích je ale pozitivní. Pro města však provozování městských policií znamená vysoké náklady, a pokud by je nemusela mít, tak by je nefinancovala," dodává bezpečnostní odborník.

Petr Fiala a Vít Rakušan na návštěvě Národního operačního centra Policie ČR:

[chooze:gallery;value:30093]

Migrantů loni přibylo. Policie žádá tvrdší tresty pro převaděče:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.