Sníh řádil i na dalších místech Evropy. V Polsku skončily statisíce lidí bez proudu

Lyžaři vtrhli na sjezdovky a konečně si užívají zimních radovánek, vlekaři a hoteliéři si mnou ruce. "Ubytovací kapacity jsou prozatím plně obsazeny a očekáváme ještě více hostů. S tím, jak napadl sníh, máme stále více zájemců, samozřejmě jsou to všechno rezervace na poslední chvíli," popsala Biljana Hrnjazová z hotelu Lavina v Bosně a Hercegovině.

Zima se k nelibosti některých řidičů a silničářů vrátila i do Polska. Sníh v mnoha oblastech ztěžoval řidičům jízdu, v některých regionech museli zasahovat hasiči. Při nehodách na zasněžených silnicích zemřeli nejméně dva lidé. Na jihu země kvůli mokrému a těžkému sněhu popadalo vedení, bez proudu zůstalo 200 tisíc lidí.

Se sněhem se potýkají i řidiči v Belgii. V provincii Liège se kvůli nehodám tvořily kolony dlouhé více než 50 kilometrů. I někteří Belgičané se ale ze sněhové nadílky radují.

[chooze:article;value:485574]

​Sněžilo dokonce i na španělské Mallorce, kde teploty o víkendu klesly pod bod mrazu. A sníh překvapil i poutníky na cestě do slavného Santiaga de Compostella, stejně tak jako turisty.

V Tatrách na Slovensku naměřili i přes metr sněhu a platí tam výstraha před lavinami. "V posledních dnech sněží a fouká silný vítr, takže lavinové nebezpečí se zvýšilo na třetí stupeň. Nedoporučujeme chodit do vyšších částí hor nezkušeným turistům," řekl dobrovolný záchranář Stanislav Bobák.

A nízké teploty panují dokonce i na Dálném východě v čínské poušti Taklamakan v Číně, kde sníh s pískem vytvořily nevídanou podívanou.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.