Lidé na východě Čech mají opět teplo. Není ale jasné, co poruchu způsobilo

Opatovická elektrárna obnovila většině odběratel na Královéhradecku, Chrudimsku a Pardubicku dodávky tepla a teplé vody. "Jsou obnovené v Hradci Králové, Chrudimi a ve většině Pardubic. Výjimkou jsou jen Dubina a Dukla," informovala ještě ve čtvrtek večer mluvčí elektrárny Hana Počtová.

V noci na pátek se technikům podařilo zprovoznit dodávky všem odběratelům. Podle mluvčí už je 90 % odběratelů na úrovni běžné dodávky. Zbylých 10 % tvoří odběratelé právě z oblasti Dubina a Dukla, kteří by měli mít standardní dodávku tepla dorovnanou v pátek dopoledne.

[chooze:article;value:485332]

"V těchto oblastech nejsou parametry ještě optimální. Lidé už ale mají teplý radiátor. Někde teče teplá voda, někde vlažná, ale do hodiny bychom se měli dostat na běžné podmínky jako před havárií," uvedla Počtová.

Elektrárna původně zvažovala, že záložní zdroje, které používala ve čtvrtek, kdy se havárie stala, vypne v noci na pátek nebo v pátek ráno. Vzhledem k nízkým ranním teplotám se ale rozhodla dopomoci si záložními zdroji do pátečního poledne.

[chooze:article;value:468460]

Příčinu netěsností pracovníci elektrárny dosud nezjistili. "Určitě to není o tom, že bychom zanedbávali údržbu, tu máme nadstandardní. Provádíme ji každý rok, a to bez ohledu na to, zda netěsnosti jsou, nebo nejsou," řekla k důvodům Počtová. "Lidé se nemusí bát, že by ještě v této topné sezoně byly nějaké další odstávky," dodala mluvčí. 

Bez tepla bude Frýdek-Místek

Přes 50 tisíc lidí ve Frýdku-Místku se ocitne bez přísunu tepla a teplé vody. Důvodem je havárie na technologickém zařízení dodavatele. "Ve dnech 20. 1. 2023 od 17:00 do 21. 1. 2023 12:00 bude kompletně přerušena dodávka tepla pro vytápění a dodávky teplé vody pro naše zákazníky v celém městě Frýdek-Místek," informovala na webu mluvčí města Linda Holubová Blažková.

Mnozí tamní obyvatelé ze situace nadšení nejsou. "Když je to v létě, tak je to v pohodě. Ale ve čtvrtek celý den sněžilo, je chladno. Mám pětiletého syna, který má rýmu, a pečuji o ochrnutou maminku. Takže mě čeká jediné. Teple se obléct a modlit se, aby mamka nenastydla. A já taky, protože jsem krátce po zápalu plic," postěžovala si TN.cz paní Lenka.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.