Tipy, jak vařit efektivně a snížit výdaje za energie

Přemýšlejte již při výběru nového spotřebiče

Všechno začíná již v obchodě s elektrem či na e-shopu, například na stránkách okay.cz, když se zamýšlíte nad tím, jaký kuchyňský spotřebič si koupíte. Kromě výběru značky, barvy, velikosti, výkonu a příkonu pečlivě zkoumejte také energetický štítek na výrobku. Díky němu získáte představu o tom, jak moc energeticky náročný daný spotřebič je a kolik za jeho provoz zaplatíte. Čím energeticky úspornější, tím výhodnější koupě.

Jak se chováte v kuchyni? Vařte především chytře

Jakmile máte veškeré kuchyňské spotřebiče doma, hraje velkou roli to, jak se v kuchyni chováte.

  • Používáte při vaření v hrncích vždy pokličky?
  • Snažíte se zbytečně neotvírat ledničku a nekoukat do ní déle, než je nezbytně nutné?
  • Vypojujete kuchyňské spotřebiče, například varné konvice a toustovače ze zásuvky, když je právě nepoužíváte?

Každá drobnost rozhoduje o tom, jak stoupá či klesá vaše spotřeba. Při používání varné desky se můžete rovněž chovat chytře a k vaření používat vždy tu plotýnku, která nejlépe vyhovuje rozměrům daného hrnce. Mimochodem, věděli jste o tom, že udržování varné desky v čistotě je nejenom pěkné na pohled, ale také díky tomu můžete ušetřit? Právě spáleniny a nečistoty na varné desce totiž mohou zvyšovat vaši spotřebu elektřiny. Spáleniny a ostatní nečistoty na desce vás připravují o teplo a vaření je kvůli nim mnohem méně efektivní, a tím pádem je vaše spotřeba energií zbytečně vyšší.

Tipy, jak si při pobytu v kuchyni ušetřit práci a být efektivní

I pokud je vaření vaší vášní, nemusíte při něm použít každý kus nádobí, který vlastníte. Snažte se vařit v jednom hrnci, připravovat si více porcí a jídlo, které nesníte, dejte do mrazáku. Zároveň se snažte udržovat během vaření na kuchyňské lince pořádek a buďte systematičtí. Čím více se budete na proces vaření soustředit, tím nižší je pravděpodobnost toho, že zapomenete například vypnout vodu nebo třeba varnou desku.

Pobyt v kuchyni může být úsporný, efektivní a mnohem levnější. Stačí dodržovat několik doporučení a zamyslet se nad tím, jak se při vaření chováte. Udržujte si svou varnou desku v dokonalé čistotě, nepoužívejte více hrnců, než je nezbytně nutné, a buďte systematičtí a praktičtí. I malé drobnosti totiž mohou být ohromným přínosem.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.