Na instagramu řádí sexy podvodnice. Z mužů mámí erotická videa, pak zaútočí

Podvodníci využívají celé řady taktik, jak vymámit z lidí peníze. Zakládají si například falešné profily na facebooku či instagramu a skrze ty pak pod různými legendami oslovují své vytipované cíle. Někdy dokonce vystupují jako pohledné krásky, jejichž cílem je vylákat z mužů nejprve kompromitující materiály a pak velkou sumu peněz.

"V tomto týdnu jsme přijali dvě oznámení o vydírání, které se odehrálo v prostředí sociálních sítí, kde si na dva mladé muže počíhali neznámí vyděrači. V jednom případě oslovili dospělého mladého muže prostřednictvím falešného profilu na instagramu s fotografií pohledné tmavovlásky," upozornila policejní mluvčí Ivana Baláková.

Taktika podvodníků byla v tomto případě velice jednoduchá. Krásná podvodnice po velmi krátké seznamovací konverzaci prokládané smajlíky se srdíčky přešla rovnou na věc a nabídla videohovor, ve kterém svou oběť vítala ve spodním prádle. "I to brzy odložila a předvedla mu své umění autoerotiky. Když skončila, vyzvala k tomu samému i jeho, a on nebyl proti," vysvětlila Baláková.

[chooze:article;value:483963]

​Virtuální dostaveníčko však mělo pro mladíka trpký závěr. Po ukončení videohovoru obdržel zprávu, že je jeho intimní video zálohováno, a pokud nezaplatí 5 500 euro, bude rozesláno všem jeho kontaktům na instagramu, rodinným příslušníkům a také zveřejněno na několika dalších sociálních sítích. "Ačkoliv to mladíka vyděsilo, žádné peníze vyděrači neposlal, překonal stud a našel v sobě kuráž vše oznámit na policii," upozornila Baláková.

Druhý případ se odehrál podle stejného scénáře, jen s tím rozdílem, že se na falešném profilu na instagramu objevila blondýnka a za nezveřejnění intimní nahrávky oznamovatele, ve které účinkoval, pachatelé požadovali 2 000 euro. Ani on nezaplatil a obrátil se na policii.

"Oba muži samozřejmě udělali dobře, že vyděračům žádné peníze neposlali, protože i kdyby zaplatili, jistotu, že se kompromitující nahrávka nedostane na veřejnost, nebudou mít nikdy. Jakmile se cokoliv dostane do internetového prostředí, zůstává v něm navždy, a tudíž může být zneužito kdykoliv," varovala mluvčí.

Oběma případy se zabývají liberečtí kriminalisté. Policie v této souvislosti současně varuje, aby si lidé dávali pozor, jakých aktivit se na sociálních sítích účastní. "Když na sebe žádné kompromitující materiály nevyrobíte, nebudete ani vydíratelní," uvedla Baláková.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.