Ušetřit na elektřině můžete díky fotovoltaickým panelům. Komu se vyplatí?

Fotovoltaika je technologie, která přeměňuje sluneční záření na elektřinu a využívá tak obnovitelný zdroj energie. Obrovskou výhodou je, že po její instalaci snížíte roční náklady na elektřinu od svého dodavatele až o několik desítek procent a stanete se částečně energeticky soběstačnými. Navíc omezíte svou uhlíkovou stopu, což je pozitivní pro životní prostředí.

"Obecně by se dalo říct, že se fotovoltaika vyplatí všem majitelům rodinných domků s předpokládanou návratností investice 7 a méně let. Neznamená to ale, že nedoporučujeme instalovat fotovoltaickou elektrárnu tam, kde je návratnost třeba 10 i více let. Vzhledem ke kolísavým cenám energií se může tato doba v čase výrazně zkracovat," říká Jiří Matoušek, člen představenstva společnosti Centropol.

Jaká je životnost FVE panelů?

Instalační firmy poskytují záruku na fotovoltaické panely 25 až 30 let a garantují, že po tuto dobu neklesne jejich výkonnost pod 80 % původního výkonu. Na mechaniku (střídače) se běžně dává záruka v délce 10 let. Na baterii 10 let s tím, že po tuto dobu se udrží nejméně na hranici 70 % původní kapacity.

[chooze:article;value:479137]

Tři možnosti využití FVE:

  1. Fotovoltaika s ohřevem vody

Jedná se o nejlevnější variantu bez záložního zdroje. Vyrobená elektřina zajistí chod spotřebičů v domácnosti a přebytek energie je nasměrován do topného tělesa v bojleru pro ohřev vody. Díky tomuto řešení můžete mít až polovinu roku teplou vodu prakticky zadarmo.

  1. Fotovoltaika s bateriovým uložištěm

Tato varianta slouží ke zvýšení soběstačnosti domácnosti. V kombinaci se záložním zdrojem v podobě baterie, do které je možné vyrobenou elektřinu uložit pro spotřebování ve večerních a nočních hodinách, a při úsporném chování lze docílit minimálního odběru elektřiny ze sítě. Záložní zdroj pomůže nahradit elektřinu i při případném výpadku dodávky.

  1. Fotovoltaika v kombinaci s tepelným čerpadlem

Jedná se o finančně nejnáročnější variantu, která má smysl především pro řádně zateplené rodinné domy. Má své klady a zápory a je nezbytné tuto alternativu detailně konzultovat s odborníkem. Důležité je upozornit, že pokud jste v minulosti získali dotaci na plynový zdroj vytápění, další dotaci již není možno čerpat.

Druhý díl bude zaměřen na fotovoltaický systém s ohřevem vody.

 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.